2014. szeptember 21., vasárnap

#Tanácsadás

Halii!
Nos most ahogy a címben is látjátok, egy segítségkérő e-mailre szeretnék segítő választ adni. És bocsi, hogy ilyen ritkán vagyok, de most vagyok 9.-es és nyelvi évvel kezdek ami annyit jelent hogy van heti 16-18 angolom. El nem tudjátok képzelni, hogy leszívja az összes energiámat.
Az e-mail:

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni tőletek. Most kezdtem a gimnáziumot, és még nem igazán sikerült senkivel megtalálnom a közös hangot. Mivel elég sokan vagyunk az osztályban (33, abból 7) még nem is tudtam mindenkivel beszélgetni, meg, hát szégyenlős is vagyok. A többieknek viszont már megvan a maguk "köre". Mit kellene tennem, hogy jobban össze tudjak ismerkedni velük? Üdv: R. S.

Kedves R. S.!
Ezzel a problémával én általánosban szenvedtem nagyon sokat, úgyhogy átérzem a helyzeted. Szerintem először "nézz ki" magadnak valakit, aki szimpatikus, lehet fiú is lány is, nem tudom kikkel jössz ki jobban, és próbálj meg beszélgetést kezdeményezni. Azt ajánlom, hogy ne legyél "tapadókorong az ablaküvegen", tehát ne lógj rajta éjjel-nappal, mert akkor nagyon fogod idegesíteni. Hidd el, tapasztalatból mondom. Szerintem érdemes néhány aranyosabb srácnál is bepróbálkozni, mert néha sokkal jobban meg lehet beszélni dolgokat fiúkkal, például ha ejön valaki, akkor egy lány nem igazán tud segíteni, mert ő is lány, viszon egy fiú látja/tudja egy fiú szemszögéből nézni a dolgokat. És még egy dolog eszembe jutott! Az, hogy ha jobban össze akarsz melegedni, találj ki újításokat, legyél kreatív, építsd a közösséget, eseleg kérj meg valakit, hogy segítsen, ha esetleg egyedül nem megy, és máris népszerűbb leszel a jó ötleteid miatt.
Remélem tudok ezekkel segíteni, és sikerül beilleszkedni. Nagyon örülnék, ha küldenél valami visszajelzést, mert őszintén kíváncsi vagyok rá. Sok sikert.
Puszil, Dodii.

2014. szeptember 13., szombat

Tanulási tippek | Hogyan tanulj betegség után

Sziasztok! 
Gondolom mindenkivel előfordult már az, hogy suliidőben beteg volt egy hétig, majd mikor gyógyulás után visszatért a suliba, a tanárok kegyetlenül íratták a dogákat. Ma abban szeretnénk nektek segíteni, hogy hogyan készüljetek fel az ilyen alkalmakra.


Mindig kérd el a házi feladatot! 
Bízd meg azt az osztálytársadat, akit megbízhatónak találsz házi- ügyben, hogy minden nap írja le neked az aznapi történéseket, amiket órán írtak, stb. Miközben a házit csinálod, az anyagot is megtanulod.
Mikor úgy érzed, hogy a betegség nem nyom el, és jobban vagy, vágj bele a házik megírásába. Nyugodtan nézd meg a könyvből, nem muszály előtte megtanulnod az anyagot.


Jegyzetelj! 
 Ha kész vagy azokkal a házikkal, amik az elő napra kellenek, ugyanezekből a tantárgyakból jegyzetelj a könyvedből. Miközben leírod, rögzül az agyadba, és nem fogod olyan könnyen elfelejteni. A jegyzeteléssel lerövidíted az anyagot, és majd később csak a füzetből kell tanulnod. A fogalmakat könnyen megjegyezhetővé fogalmazd meg, így sokkal gyorsabban rögzül. Ha inkább biztos szeretnél lenni, akkor a fogalmakat a könyvben leírtakból tanuld meg, de azt is írd le a füzetedbe, így csak egy helyről kell tanulnod.


Kezdődhet a tanulás!
Vedd elő a füzeted, amikor úgy érzed, hogy van energiád, és tudsz figyelni. Olvasgasd, nézegesd, és mikor már úgy ahogy tudod, mondd fel magadnak, mintha felelnél. Persze itt még belenézhetsz a füzetedbe, ha valamit nem tudsz, vagy valamiben nem vagy biztos. Így szépen lassan tanulgasd, majd mikor úgy érzed kész vagy, írj egy "dolgozatot". Ezt úgy tudod, hogy egy lapra vagy füzetbe felírsz kérdéseket, majd pár óra múlva minden segítség nélkül megoldod a feladatokat. Osztályozd le, és ha még rossznak találod a teljesítményed, ismételd meg :)


Az a bizonyos nap...
Az első betegség utáni napodon reggel még olvasd át a füzetedben leírtakat, a suliban mondd fel a barátnőddel, és reménykedj, hogy jól fog sikerülni.


Mi is reméljük, hogy segíthettünk kicsit, sok sikert mindenkinek! :)










2014. szeptember 9., kedd

Tanulási Tippek: Hogyan tanuljunk verset?

A legegyszerűbb módszer ugyanis az, amit mind utálunk: felmondani újra... és újra... és újra... és újra, remélve, hogy rögzül valahogy - Zsónak is ezzel akadtak problémái, amikor chaten megkeresett bennünket, hogy hozzunk egy cikket a témáról. Lássuk, mit tehetünk. 

TIPP #1: NE OLVASD FEL: OLVASTASD FEL 

Ha a hallás utáni memóriád jobb, mint a vizuális, és köszönöd szépen, nem fogsz egy helyben ülni, keress rá a neten: a klasszikusok mindegyikét előadta már színész. Töltsd le a youtube-mp3.org oldal segítségével. Tedd a fájlt a telefonodra, hallgasd a buszon, takarítás közben, sétához, edzéshez, lefekvés előtt, ahogy tetszik. A profi felolvasás ízes és érzelmes interpretációjára sokkal könnyedebben emlékszel majd, mint a magad motyogására. Ha uram bocsá', nem vagy épp színészcsemete, a saját előadásodon is segít majd, ha esetleg táblához hívnak vele.

TIPP#2: RAJZOLD LE 

Lehet, hogy inkább a vizuális memóriád az erősebb. Sokat nem segít rajtad, ha homályosan látod magad előtt a sorokat a könyvlapon - de mi lenne, ha képekké bontanád? Nem kell persze pontról-pontra képregényben végigkövetned, csak készíts egy kis ábrát versszakonként a kezdőszavakkal:

"Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem."

Egy Eiffel-torony Párizsnak, Szent Mihály arkangyal egy úton állva, napszemüveg és koktél a kánikulának, kézfogás a találkozásra. Máris megvan minden sor eleje, innentől lehetetlen elakadnod. Primitív megoldásnak tűnhet, de a kis hieroglifák hasznosabbak, mint gondolnád: tégy velük egy próbát. 

TIPP#3: ÉNEKELD

A dalszövegek mindig könnyebben megragadnak, mint a versek. Szerencsére számos feldolgozás akad a neten: Ágnes Vanilla József Attila munkáit dolgozta fel, Koncz Zsuzsa pedig Arany János ismertebb verseit.


Talán nem a te stílusod, de a dudorászásnál nincsen jobb memória-fogódzkodó: komponálhatsz saját dallamot a rigmusokhoz, feszítsd fel egy ismert dal ütemére, ahogy csak kényelmes, és kántáld magadnak; hamarabb megmarad, mintha monoton darálnád. 

TIPP#4: ÍRD LE

Időigényes módszer - de segít, ha nem szeretsz hangosan beszélni vagy énekelni, vagy egyszerűen nincs rá lehetőséged. Fogj egy füzetet, és soronként haladj; mindig kezdd előröl, emlékezetből; ha már az egész vers megvan, figyelj oda, hogy a végét is kellően begyakorold. Sokáig fog tartani, de hibátlanul megy majd.

TIPP#5: A TUDOMÁNYOS MÓDSZER

Az about education egy tizennégy lépéses módszert ajánl: trükkök nélkül, de hatásosan, ha tényleg tudni szeretnéd, és nem csak a határidőre hajtasz.

  1. Ne azért jegyezd meg, mert muszáj: úgy nem fog menni. Az első dolgod, hogy magadévá tedd a verset.
  2. Hogy hogyan?
  3. Olvasd fel a verset magadnak lassan és hangosan, egyszer.
  4. Merengj el rajta egy kicsit: miért van olyan más csengése itt ezeknek a szavaknak, mint a mindennapokban?
  5. Gondold át a tartalmát, nézd át a szerkezetét.
  6. Olvasd fel megint lassan és hangosan.
  7.  Most vizsgáld meg, minden szót értesz-e. Nézz utána azoknak, amiket nem, jegyzetelj.
  8. A következő lépésben a formára fókuszálj. Miért ilyen, mi lehet a jelentősége, hogy fest? Ügyelj a sorok hosszára, formájára, a rímképletre, ha van.
  9. Fuss végig rajta úgy, mintha a sorok nem törnének meg, hanem egybefüggő szöveg lenne.
  10. Olvasd fel ismét lassan és hangosan, érezd a szavak zengését a tüdődben, a torkodban, a mellkasodban, ízleld végig mind.
  11. Takard le egy lappal a verset, az első sort kivéve. Olvasd fel. Nézz félre, lásd a sort a levegőben, mondd ki hangosan. Nézz vissza. Ismételd, amíg nem megy tökéletesen.
  12. Jöhet a következő sor. Ugyanezeket a lépéseket kövesd, az első sorhoz hozzámondva a következőt.
  13. Haladj végig így a versen: mindig az elejétől ismételd attól a pontig, ahol tartasz éppen.
  14. Most már memorizáltad: innentől csak előadnod kell. Találj hangsúlyt, hangszínt, életet a megjegyzett munkában. Tedd a magadévá. Szóljon rólad. Add bele magad. 
TIPP#6: A VÉGSŐ TRÜKK

A verstanulásban sokszor nem a magolás a nehéz - hanem az előadás. Meríts magabiztosságot abból, hogy a tükör előtt mondod fel magadnak: figyelj a gesztusaidra, az arcodra, a hangsúlyodra. Így, amikor a többiek előtt kell felmondanod, pontosan tudni fogod, hogy nézel ki közben, és nem jössz zavarba; ott lesz az a biztosíték is, hogy hiszen ezt te csináltad már. Felmondhatod a szüleidnek, kisállatnak, barátnőnek telefonon vagy a lányvécében osztálytársaknak: gyakoroljátok együtt, hiszen a lámpaláz így könnyen leküzdhető.

Sok sikert!


2014. szeptember 6., szombat

#Tanácsadás

 "Szia! Nem tudom miért, de tőled szeretnék tanácsot kérni. A testvéremről 
van szó. Mindent megígért, én állandóan vártam akkor mi is lesz, de mégse  tartotta be az ígéretét. Nem olyan rég ez már nagyon rosszul esett és más  nap engem okolt amiatt mert nem szóltam neki hogy akkor jöjjön értem. De ő  úgy csinálta, mintha elfelejtette volna, hogy valami nem volt (pl.: bukó a  motorra). Másnap a barátja előtt veszekedtem vele és úgy csinálta mintha  igaza lenne. De már nagyon unom! Nem tudom mit csinálhatnák, hogy jobb  legyen a kapcsolatom vele. Mert ha akar valamit akkor egyből jön és puszis  ölel, de nekem nem esik jól, mert kitapasztaltam mi lesz utána. Szerinted  mit tudnék csinálni?"

"Szia kedves xy!
Szerény személyem szerint az lenne a legjobb megoldás, hogyha fognád magad és az egyik este
mikor úgy látod jó a hangulata, odamész hozzá és megbeszéled vele. A tesók néha elég idegesítőek
tudnak lenni. Tudom mert 2 húgom van, csak sajnos még velük nem lehet megbeszélni a dolgokat.
Hogyha odajön hozzád, hogy csá tesó ezt meg ezt kéne csinálni, akkor mondd meg neki, hogy
Ő se csinálta meg amit ígért. Habár ezzel több mint valószínű csak rontotok a helyzeten.
Tehát, a legésszerűbb megoldás az, hogyha ,megdumáljátok, csak vigyázz ne legyél ingerült miközben
tesókáddal beszélsz mert lehet , hogy vita lesz a vége. Ügyesen:))