2015. szeptember 20., vasárnap

Tippek nyolcadikosoknak | 1.Rész

Sziasztok!
Uramatyám, el sem hiszem milyen gyorsan telik az idő, már három hete suliba járunk... Nagyon sajnálom, hogy mostanában alig volt bejegyzés, egyszerűen csak még vissza kell rázódnunk a suliba... De, most van pár szabad percem, szóval úgy döntöttem, hogy egy új "sorozatot" indítok el, ami kifejezetten a nyolcadikos felvételizőknek fog szólni. Az írásbeli felvételi az egész országban ugyan az, szóval ha nyolcadikosok vagytok, akkor érdemes figyelnetek ezeket a bejegyzéseket. Én már szerencsére túlestem a felvételin, és bevallom, nem hoztam ki magamból a maximumot, de rengeteg tapasztalatot szereztem. Csak leírnám nektek azokat a dolgokat, amiket esetleg én követtem el, hogy nektek ne kelljen elkövetnetek ezeket... Remélem hasznos lesz számotokra, és akkor kezdjük is. 

A Központi írásbeli felvételi 2016. január 16. 10:00-kor kezdődik, szokás szerűen magyar és matek nyelvből kell írnotok feladatokat. Igen, tudom, ez még elég távoli időpont, de az a jó, ha minél hamarabb elkezditek a felkészülést, és hozzászoktok a feladatokhoz. 
Vannak típusfeladatok, amiket be lehet gyakorolni, de lehetséges, hogy valami újítás van, és fogalmatok se lesz, hogy miről van szó. Igen, ez is megeshet. (Nem akarlak megriasztani benneteket, de jó ha fel vagytok készülve minden esetleges lehetőségre) 

Valószínűleg a tanáraitok fognak feladatokat adni, én ezt most nem teszem meg, inkább csak ajánlanék pár dolgot. 

Könyvesboltokban, Tescoban, Auchanben, sok helyen lehet venni felvételi felkészítő füzetecskéket, amikben konkrét feladatsorok vannak. Az egyes feladattípusokat nagyon jól begyakorolhatjátok velük. Másik lehetőség, hogy a régebbi feladatlapokat kinyomtatjátok.
ITT találod meg az elmúlt évek feladatait és megoldókulcsait, csak kattints és már ki is nyomtathatod őket :) 


Nézzük, hogy hogyan is kezdjetek neki a készülődésnek. Akár már a következő hétvégén elkezdhetitek. Kezdésnek hétvégente csak egy feladatlapot csinálj meg, nem kell időre, de a lényeg, hogy minden feladaton gondolkodj el, és ne siess el semmit. Próbáld meg magadtól megtalálni a megoldást, ha a netről másolod ki, azzal a szüleidet és saját magad csapod be. Szóval mindent magadtól. Ha már nem tudsz több feladatot megoldani, akkor kérj segítséget az egyik szülődtől, és beszéljétek meg a feladatokat. Ez nagyon sokat segít, viszont ha egyedül vagy itthon, akkor nincs mit tenni, egyedül vagy. A megoldókulcs segítségével javítsd ki a hibáidat, és ha van lehetőséged, a tanárodtól is kérhetsz segítséget a feladatok megbeszélésében. 
Nekünk voltak felkészítő óráink, ha ott odafigyelsz minden alkalommal, az nagyon sokat segít, és minden kérdésedre választ kaphatsz. Ha mégsem, akkor MERJ KÉRDEZNI!

Ahogy haladunk az időben, kezdd el időre megcsinálni a feladatlapokat! 45 perced van egy feladatlap kitöltésére (pl. matek). Eleinte hétvégente csak egyet, de utána már egymás után is gyakorolhatsz 15 perces szünettel. 

Ha van egy visszatérő hibád, akkor egy külön füzetbe írd fel őket, hogy később már azt a hibát ne kövesd el. 

A magyarban, ugye a legvégén van egy fogalmazás. Tudom, hogy hülyeségnek tűnik, de azt is gyakorold! Előbb utóbb hozzászoksz ezekhez a témákhoz, és bármiről képes leszel írni. 


Ha minden hétvégén figyelmesen és szorgalmasan gyakorolsz, olyan felkészült leszel, hogy a kisujjadból könnyedén ki fogod rázni azt a felvételit! 

A következő nyolcadikosoknak szóló bejegyzésben a felvételi előtti napokról fogok írni, lessétek az oldalt! És kellemes gyakorlást mindenkinek, ne adjátok fel!

11 megjegyzés:

 1. El sem hiszed, hogy mennyit fognak nekem segíteni ezek a sorozatok/ részek. Ahogy elnézem kidolgozott, percíz és valóban inspiráló bejegyzésekkel fogsz ellátni bennünket.
  Nagyon hálás vagyok ezért az ötletért és még inkább azért, hogy önzetlenül segítesz és ellátod az embereket tanáccsal.
  Kíváncsian várom a továbbiakat.
  Puszi!:')

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon szépen köszönöm a kedves szavakat, nagyon sokat jelentenek <3

   Törlés
 2. Szia!
  Phu, épp ma kezdtem erre a dologra rágörcsölni, nagyon köszönjük, amiért elkezdted ezt a sorozatot! :) Neked hála az írásos résztől már abszolút nem izgulok, csak a szóbelitől.
  Tűkön ülve várom a következő posztot!
  Üdv: Ren

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, ha van rá igény, akkor a szóbeliről is írok majd, sajnos azon is voltam :D De elhiheted, nem kell tőle parázni :)

   Törlés
 3. Szia! :) Nagyon köszönöm , ez a bejegyzés, és a következendők is hatalmas segítség! Nagyon hálás vagyok, már én is kezdek izgulni, de köszönöm a segítséget! Nagyon várom a következő ilyen posztodat!
  Üdv:Lizzie

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, nagyon örülök, hogy segíthetek :) És csak nyugi, nem kell izgulni, elvégre én is itt vagyok még :D

   Törlés
 4. Szia!
  Hú...hát már láttom, hogy milyen gyakori látogatód leszek :D Most vagyok 8.osztályos és hát eléggé parázok a felvételi miatt. Köszönöm, hogy elkezdted ezt a sorozatot és, hogy folytatni is fogod. Biztos, hogy nekem baromi sokat gog segíteni. Mert már most is segített ^-^ Várom a következő ilyen részt :)
  Üdv.: Réka

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia, na ennek nagyon örülök :) Igyekszem majd minden fontos dolgot leírni, és nyugi, te se parázz miatta, tudtommal még senki nem halt meg... (Vagy de? Na mindegy, nem akarlak megijeszteni :D )

   Törlés
 5. Bár már túl vagyok a nyolcadik osztályon, hatalmas elismerésem neked! Aranyos, kedves, és jószívű dolog így segíteni az izguló tanulókat. Ment a feliratkozás!:)

  VálaszTörlés
 6. Szia
  Most leszek nyolcadikos,mindenképp megnézem a tippjeidet!
  Nagyon köszi!��
  És a tesco-ban is megnézem a gyakorló füzeteket hátha találok valami jót!��

  VálaszTörlés