2015. október 11., vasárnap

Tippek nyolcadikosoknak | 2.Rész

Sziasztok lányok! :) 
Újból ihletet kaptam, szóval úgy döntöttem, már most megírom ezt a bejegyzést. Nagyon örülök, hogy ilyen sokatoknak segíthetek, tényleg, nekem ez az ajándék, ha nektek tudok valami hasznos tanácsot adni :'). Köszönöm a visszajelzéseket, nagyon sokat jelentettek :'). (Érzelmes kedvemben vagyok... A hetedik órai fizikadolgozat hatása, ne haragudjatok, egyszerűen olyan boldog vagyok hogy sikerült megcsinálnom amit kellett, pedig úgy álltam hozzá hogy úgyse fogom tudni, na de mindegy :D ) 
Szóóval, térjünk a lényegre, ismét a nyolcadikosokhoz szólok, és bocsi nektek, akik idősebbek vagytok, legközelebb nektek is kedveskedek valamivel :) 
Ebben a részben a lelki felkészülésről írok leginkább, hiszen ez is nagyon fontos a felvételinél. 


Mielőtt még belekezdenék a nagy magyarázásba, csak el szeretném mondani, hogy bármi kérdésetek van a felvételivel kapcsolatban, vagy esetleg csak ki szeretnétek önteni a lelketeket, akkor én itt vagyok, megpróbálok segíteni, csak írjátok meg akár kommentben vagy facebookon jelöljetek be és beszélgessünk, mindenkinek szívesen adok tanácsokat, ha kérdeztek :) 


Ha nem haragszotok, saját élményekre és gondolatokra építem fel az egészet.
Szóval, gondolom ti is féltek, izgultok, hogy 'Te jó ég, mi lesz, ha leblokkolok vagy nem sikerül valami?' Elmondom nektek, semmi nem történik, ha elrontjátok, viszont tudjátok ti is, hogy ezen múlik, melyik középiskolába fognak felvenni. Persze vannak még más szempontok is (tanulmányi átlag, esetleg szóbeli felvételi), de ez a legfőbb felmérés, ami rátok vár.
Nem kell miért izgulni, hiszen ha izgulsz, csak még jobban leblokkolsz, és elrontod. Tudom, ez nagyon nehéz, de álljatok hozzá úgy, hogy nem veszítetek vele semmit. Ez csak egy egyszerű felmérés, hogy a számotokra legmegfelelőbb iskolába kerüljetek.
Velem úgy volt, hogy már novemberben halálosan izgultam és stresszeltem, amit kifejezetten nem ajánlok senkinek, mert ha tehetném akkor teljesen megváltoztatnám azt az időszakot. Ne görcsöljetek rá előre, mert az csak ront a helyzeten. Tehát stresszeltem. Számoltam a napokat, és minden nappal egyre idegesebb lettem. Aztán elérkezett a felvételi előtti hét, még utoljára írtam egy próbafelvételit, ami nagyon rosszul sikerült, de úgy gondoltam, ha úgy megírom élesben, mint azt, akkor én már boldog leszek. Felvételi előtti napokon megpróbáltam relaxálni, és a végén már úgy voltam vele, hogy lesz*rom, valahová biztos felvesznek, elvégre a tanulmányi eredményeimmel nem volt semmi baj. A felvételi napján még magamat is megleptem azzal, hogy mennyire nyugodt voltam. Mármint belülről az voltam, de kívülről teljesen mást mutattam. Egyszerűen csak ha valaki hozzámszólt, leordítottam, ne kérdezzétek, miért, gondolom így nyomtam el a stresszt. Aztán nem izgultam, inkább csak reménykedtem, hogy jól sikerüljön... Írás közben már megnyugodtam, hiszen úgy tűnt, egész könnyűek a feladatok. Ez volt a magyarnál, igaz, 41 pontot értem el, de a legtöbb pontot a figyelmetlenségek miatt vesztettem el. Aztán volt egy rövid szünet. Az egyik barátnőmmel közös osztályban írtuk meg a felvételit (ez hatalmas segítség volt), így beszélgettünk. Oh, igen, ez fontos, hogy a szünetben ne a feladatokat beszéljétek meg, hanem csak csevegjetek jelentéktelen dolgokról. Ha pedig egyedül vagy, akkor egyél meg egy csokit, ami felfrissíti az agyad (a kezedet alaposan töröld meg, nehogy összemaszatold a lapokat... Erre tényleg nagyon figyelj!)
Aztán, a matek... Igen, ettől féltem, de írás közben egyre megnyugodtam, mert azt hiszem, az első hat feladaton gond nélkül végigmentem. Aztán jött a hetedik, amit... Nos, azt se tudtam, hogy kezdjek hozzá, és egy csomót elidőztem rajta. Ezt a hibát ne kövessétek el, ha valamit nem tudtok, csak ugorjátok át, hogy később visszatérhessetek. Ha csak ültök felette, akkor rengeteg időt elpocsékoltok, ami később még jól fog jönni. Mondanom se kell, utána már az összes feladatot elrontottam, mert elkezdtem stresszelni azon az egy feladaton, majd a következőn, és így tovább. Nos, matekból csak 30 pontot sikerült összehoznom, ami egyáltalán nem az én formám. De most már mindegy is, ezt csak azért írtam le nektek, hogy tanuljatok a hibáimból. :D


Visszatérve a felvételi előtti napokra: Három nappal előtte már kezdj lazítani és egyáltalán ne gondolj a felvételire. Kapcsolódj ki, nézz meg egy filmet, vagy olvass egy könyvet, azzal csak jól jársz. Aludj sokat, legyél teljesen kipihenve abban a három napban, és tégy úgy, mintha nyár lenne.

Iskolaválasztásnál figyelj arra, hogy mindenképpen jelölj meg egy olyat is, ahová tuti hogy felvesznek, hogy be legyél biztosítva a legrosszabb lehetőségre is... Képzeljétek csak el, engem a legutolsónak jelölt suliba vettek fel, és így utólag nem változtatnék semmin, hiszen minden annyira tökéletes most. El sem tudnám képzelni magam másik suliban, és azt hiszem, ennek így kellett történnie. Ha hisztek a sorsban, csak hagyjátok megtörténni a dolgokat, de hozzátok ki magatokból a maximumot.

A felvételi előtti napon hamar feküdjetek le aludni (nem garantálom, hogy hamar álomba zuhantok, de legalább pihentek), és aznap reggelizzetek!

Igen, a reggeli nagyon fontos, ha az átlagos hétköznapon nem szoktál reggelizni, azt elnézem, de a felvételi napján törd meg a szokásodat és egyél valamit! Hidd el, sokkal jobb lesz az agyműködésed, és nem kell majd azon aggódnod, hogy a nagy csendben elkezd korogni a hasad. Igaz, közben lehet enni, de jobb, ha biztosra mész.

Mit vigyél magaddal a terembe? 
Elsősorban az irataidat, ezt a tanárok úgyis el fogják nektek mondani, de én most nem akarom hülyeségekkel elárasztani a fejeteket.
De, amit én ajánlok az az, hogy egy félliteres víz, egy kis étcsoki, esetleg szőlőcukor. Vagy ha ilyeneket nem szeretnél ott enni, akkor csak egyszerűen rágózz, az is serkenti az agyműködést.

Nos, így ennyit tudtam volna összeszedni, nagyon remélem, hogy hasznos volt, és tudtam segíteni. Bármi kérdésetek van, írjátok meg, nem harapok, minden visszajelzésnek örülök. :)




3 megjegyzés:

  1. Dráááága Adel<3
    Én még csak hetedikes vagyok, de már most készülök a felvételire, mert eléggé kemény suliba akarok bejutni, és ezek a posztjaid annyira segítenek nekem, hogy el sem tudod képzelni... Nagyon nagyon köszönöm, és már várom a sorozat következő részét!:)<3
    xx: Angii

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon köszönöm, igyekszem vele, de valószínűleg a következő rész még kicsit később lesz :)

      Törlés
  2. Hello!:)
    Gondoltam én is írok pár tippet, mondjuk minden lényegest leírtál fent.Én 2015-ben írtam azaz ez év januárjában :D
    Bevallom, semmit se készültem rá.Én is írtam próbafelvételit, de az csak 54 pontos lett, hát nem az a fajta vagyok aki izgul.Nem nagyon érdekelt, ez pár nappal előtte volt már nem nagyon tudtam volna mit tenni.Bementem abba a suliba írni, ahová akartam menni.Azt ajánlom, hogy valami jobb suliba írjátok, mert volt olyan barátnőm, aki ilyen rosszabb hírűbe írta és a teremben megzavarták és ezért rontotta el.Ha rosszak a jegyeid, akkor is mehetsz nyugodtan, én vagyok egy jó példa rá.Kettes-hármas tanuló voltam és nem is készültem rá, de elmentem egy elég nehéz suliba írni, ahová azt hittem nincs sok esélyem bejutni.Hát, összehoztam magyarból 36 pontot, matekból 34-et.Vissza gondolva készülhettem volna rá, mert tudtam volna egy tízessel jobbat is írni, de mindegy.Végül felvettek, bár a ideiglenes rangsoron nem voltam benne a felvehető tanulók számába, sőt egy osztálylétszámmal azaz kb 30-al hátrébb voltam, de mint kiderült(46-ot vettek fel hivatalosan, nyilván még a fellebbezőket is) a százhuszonvalahanyadik is bekerült.Szóval, ha hátul vagy ne add fel!:)
    Minden nyolcadikosnak sok sikert kívánok, nyíltnapokra mindenképp nézzetek be!
    xx, Viol

    VálaszTörlés