2013. november 26., kedd

Tippek a tanuláshoz #2

Sziasztok! Bocsi, hogy nem voltam pár napig, de belázasodtam, így nem volt kellemes a gép előtt pötyögnöm. Ma már egy kicsit jobban vagyok, szóval itt is van a következő tanulási tipp sorozat.Úgy döntöttem hogy indítok egy ilyen sorozatot. Jó szórakozást, remélem mindenkinek hasznos lesz :)

1.Ne késő este tanulj!
Az ember agya éjszakára lelassul, elfárad. Pihenésre van szüksége az egész napos dolgozás miatt, ezért este semmi új dolgot nem tudunk tanulni. Mondjuk, lehet, hogy valakinek éppen este fog az agya,de szerintem kevés olyan ember van.

2.Gondold át!
Először is gondold át, hogy neked miért jó hogy tanulsz. Olyan senkinek sincs, akinek kárára mehet az okosodás. Ugyanis a tanulással alapot építesz a jövődnek. Ha jó az alapod, a házad is úgy tervezheted, ahogy szeretnéd. ( az álmaid valóra válhatnak) Minden munkához kell tanulni. Ha nem tanulsz, nem lesz munkahelyed és akkor hopp, észre sem veszed, eltelnek az iskolai évek és az utcán találod magad.

3.Tervezés!
Tervezd meg a napjaidat. Ha összeszedetten és szorgalmasan megcsinálsz mindent, akkor utána rengeteg időd van kikapcsolódni. Nekem mindig beválik az, hogy minden évben egy füzetet veszek, amibe csak a teendőimet írom. Így nem felejtek el semmit. A tanuláshoz pedig az órarendemhez igazítom a teendőket. Pl.
Hétfő: A házik után Bioszt, Kémiát, Irodalmat kell tanulnom másnapra. Ezt szépen, egy táblázatban foglalom össze. Ha ránézek, máris látom, mi a teendőm. Nagyon praktikus megoldás.

4.Jegyzetelj!
Amit az órán vettetek sokkal könnyebben megtanulhatod, ha leírod.Valamiért az emberi agy jobban jegyzi meg amit kell, ha mi magunk írjuk le. Fontos, hogy kézzel. Szépen, esztétikusan, ha ránézel,máris eszedbe jusson minden. Ha vázlatpontokba írod, sokkal áttekinthetőbb lesz. Rajzokkal, képekkel teheted érdekesebbé a tanulást.

5.Szeress tanulni!
Ha  úgy állsz hozzá, hogy ne, már megint tanulnom kell, akkor nem mész semmire. Jó hozzáállás szükséges. Jó kedvvel, vidámsággal ülj le. Ne dúdorássz, az eltereli a figyelmed. Sokak szeretnek tanulás közben zenét hallgatni. Ez személytől függ. Ha álmos vagy, aludj egy picit, de ne többet fél óránál.

5+1. Oszd be az idődet! 
Ha beosztod az idődet, és az időbeosztásodnak megfelelően tanulsz, akkor hidd el, nem lesz az, hogy este 11-kor jut eszedbe, hogy neked másnapra még meg kellene tanulnod egy verset. Vegyél elő egy lapot, és írd le az egész hetet, mintha csak egy órarendet készítenél. Írd bele, hánykor kelsz, mikor érsz haza, és a délutáni szabadidődet oszd darabokra. Pl. Hazaérkezés után fél óra pihenés, nasizás, aztán utána egy óra háziírás. Utána megint fél óra pihenő, nézd meg mi történt a közösségi oldalakon, de állíts be egy ébresztőt, nehogy leragadj. Majd következhet a tanulás, mikor leülsz a könyveid elé és minden figyelemelterelés nélkül csak az anyagra koncentrálsz. Fél óránként tarts pihenőket, igyál meg egy korty folyadékot, egyél meg egy almát vagy csak sétálj egyet a lakásban.


Nos, mára ennyi lett volna, remélem tudtam segíteni. További szép napot :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése