2014. szeptember 9., kedd

Tanulási Tippek: Hogyan tanuljunk verset?

A legegyszerűbb módszer ugyanis az, amit mind utálunk: felmondani újra... és újra... és újra... és újra, remélve, hogy rögzül valahogy - Zsónak is ezzel akadtak problémái, amikor chaten megkeresett bennünket, hogy hozzunk egy cikket a témáról. Lássuk, mit tehetünk. 

TIPP #1: NE OLVASD FEL: OLVASTASD FEL 

Ha a hallás utáni memóriád jobb, mint a vizuális, és köszönöd szépen, nem fogsz egy helyben ülni, keress rá a neten: a klasszikusok mindegyikét előadta már színész. Töltsd le a youtube-mp3.org oldal segítségével. Tedd a fájlt a telefonodra, hallgasd a buszon, takarítás közben, sétához, edzéshez, lefekvés előtt, ahogy tetszik. A profi felolvasás ízes és érzelmes interpretációjára sokkal könnyedebben emlékszel majd, mint a magad motyogására. Ha uram bocsá', nem vagy épp színészcsemete, a saját előadásodon is segít majd, ha esetleg táblához hívnak vele.

TIPP#2: RAJZOLD LE 

Lehet, hogy inkább a vizuális memóriád az erősebb. Sokat nem segít rajtad, ha homályosan látod magad előtt a sorokat a könyvlapon - de mi lenne, ha képekké bontanád? Nem kell persze pontról-pontra képregényben végigkövetned, csak készíts egy kis ábrát versszakonként a kezdőszavakkal:

"Párisba tegnap beszökött az Ősz.
Szent Mihály útján suhant nesztelen,
Kánikulában, halk lombok alatt
S találkozott velem."

Egy Eiffel-torony Párizsnak, Szent Mihály arkangyal egy úton állva, napszemüveg és koktél a kánikulának, kézfogás a találkozásra. Máris megvan minden sor eleje, innentől lehetetlen elakadnod. Primitív megoldásnak tűnhet, de a kis hieroglifák hasznosabbak, mint gondolnád: tégy velük egy próbát. 

TIPP#3: ÉNEKELD

A dalszövegek mindig könnyebben megragadnak, mint a versek. Szerencsére számos feldolgozás akad a neten: Ágnes Vanilla József Attila munkáit dolgozta fel, Koncz Zsuzsa pedig Arany János ismertebb verseit.


Talán nem a te stílusod, de a dudorászásnál nincsen jobb memória-fogódzkodó: komponálhatsz saját dallamot a rigmusokhoz, feszítsd fel egy ismert dal ütemére, ahogy csak kényelmes, és kántáld magadnak; hamarabb megmarad, mintha monoton darálnád. 

TIPP#4: ÍRD LE

Időigényes módszer - de segít, ha nem szeretsz hangosan beszélni vagy énekelni, vagy egyszerűen nincs rá lehetőséged. Fogj egy füzetet, és soronként haladj; mindig kezdd előröl, emlékezetből; ha már az egész vers megvan, figyelj oda, hogy a végét is kellően begyakorold. Sokáig fog tartani, de hibátlanul megy majd.

TIPP#5: A TUDOMÁNYOS MÓDSZER

Az about education egy tizennégy lépéses módszert ajánl: trükkök nélkül, de hatásosan, ha tényleg tudni szeretnéd, és nem csak a határidőre hajtasz.

  1. Ne azért jegyezd meg, mert muszáj: úgy nem fog menni. Az első dolgod, hogy magadévá tedd a verset.
  2. Hogy hogyan?
  3. Olvasd fel a verset magadnak lassan és hangosan, egyszer.
  4. Merengj el rajta egy kicsit: miért van olyan más csengése itt ezeknek a szavaknak, mint a mindennapokban?
  5. Gondold át a tartalmát, nézd át a szerkezetét.
  6. Olvasd fel megint lassan és hangosan.
  7.  Most vizsgáld meg, minden szót értesz-e. Nézz utána azoknak, amiket nem, jegyzetelj.
  8. A következő lépésben a formára fókuszálj. Miért ilyen, mi lehet a jelentősége, hogy fest? Ügyelj a sorok hosszára, formájára, a rímképletre, ha van.
  9. Fuss végig rajta úgy, mintha a sorok nem törnének meg, hanem egybefüggő szöveg lenne.
  10. Olvasd fel ismét lassan és hangosan, érezd a szavak zengését a tüdődben, a torkodban, a mellkasodban, ízleld végig mind.
  11. Takard le egy lappal a verset, az első sort kivéve. Olvasd fel. Nézz félre, lásd a sort a levegőben, mondd ki hangosan. Nézz vissza. Ismételd, amíg nem megy tökéletesen.
  12. Jöhet a következő sor. Ugyanezeket a lépéseket kövesd, az első sorhoz hozzámondva a következőt.
  13. Haladj végig így a versen: mindig az elejétől ismételd attól a pontig, ahol tartasz éppen.
  14. Most már memorizáltad: innentől csak előadnod kell. Találj hangsúlyt, hangszínt, életet a megjegyzett munkában. Tedd a magadévá. Szóljon rólad. Add bele magad. 
TIPP#6: A VÉGSŐ TRÜKK

A verstanulásban sokszor nem a magolás a nehéz - hanem az előadás. Meríts magabiztosságot abból, hogy a tükör előtt mondod fel magadnak: figyelj a gesztusaidra, az arcodra, a hangsúlyodra. Így, amikor a többiek előtt kell felmondanod, pontosan tudni fogod, hogy nézel ki közben, és nem jössz zavarba; ott lesz az a biztosíték is, hogy hiszen ezt te csináltad már. Felmondhatod a szüleidnek, kisállatnak, barátnőnek telefonon vagy a lányvécében osztálytársaknak: gyakoroljátok együtt, hiszen a lámpaláz így könnyen leküzdhető.

Sok sikert!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése