2015. július 31., péntek

Back To School | Önvédelem

Sziasztok! 
A mai témánk nem valami megszokott, de úgy gondolom, erről is kell beszélnünk, hiszen lányok vagyunk, és rengeteg veszély leselkedik ránk - több, mint a hímneműekre - bárhol is vagyunk. Akár ha sötétben kell hazamennetek suli után, egy másik városba kerültök, vagy csak szimplán egy veszélyes környéken kell keresztülmennetek minden nap, jó ha tudjátok, hogyan védjétek meg magatokat bármilyen támadás esetén.


  • Az első és legfontosabb dolog talán az, hogy mindig legyetek résen! Tudom, sokan szerettek zenével sétálni haza, de higgyétek el, nem jó ötlet. Egyrészről, mikor zenét váltotok, kifigyelhetik milyen drága eszközötök van, majd jól kitépik a kezetekből és ellopják, másrészről pedig a zene eltereli a figyelmeteket, nem halljátok a körülöttetek zajló eseményeket. 
  • Tartsatok kéznél egy önvédelmi eszközt. Lehet az lakáskulcs, valami éles tárgy, vagy egy dezodor. Dezodor? Igen, hiszen ha a támadó szemébe fújsz, az egy ideig el lesz azzal foglalva, mennyire csípi a szemét, és még meg is lepődik, hogy ennyire résen vagy. Persze használhatsz paprikasprayt vagy könnygázt is, de egy fújós dezodor is megteszi. 
  • Ha netán részeggel találkoztok útközben, és leszólít titeket, ne csináljatok semmit, hagyjátok figyelmen kívül. Ha esetleg már hozzátok is ér, egyszerűen csak fussatok el, úgy sem tud utánatok menni. 
  • Ha egy autóból szólítanak le (idegenek), azzal különösen kell vigyázni, hiszen lehet, hogy csak útbaigazítást kérnek tőled. Mindenesetre figyelj arra, mit mondanak, de ne nézz oda, csak sétálj el mellettük. Ha azt kérdezik, hazavihetnek-e, akkor csak menj át az út túloldalára, gyorsítsd fel a tempód, vagy azonnal tárcsázz valakit, aki biztosan tudna neked segíteni bármilyen helyzetben. 
  • Ha valaki elkap az utcán, és próbálja betömni a szádat, akkor mielőtt megteszi, sikíts, kiabálj, próbáld kirugdalózni magad a szorításából, karmolj, harapj, rugdosódj és kalapálj ahogy csak tudsz, ordíts, üsd a támadód. Leghatásosabb helyek a gyomorszáj, nemi szerv tájéka, és még az is segíthet, ha a szemét is nyomkodod ( ez morbidul hangzik, tudom ) 
  • Fontos a megelőzés is, habár van, amikor egy teljesen felkészült embert éri a támadás. Ha tudod, hogy sötétben jösz haza egyedül, akkor ne öltözködj kihívóan. Igen, tudom, jól áll neked az a magassarkú meg az a szűk szoknya, de lehet, hogy pont ezek a ruhadarabok miatt "választanak" téged a támadók. 
  • Ha többen vannak... Ha már látod, hogy van egy csapat, akik nagyon méregetnek téged, hívj fel valakit, hogy hol vagy, és ha tud, jöjjön érted, vagy küldjön valaki mást. Nem vicc ilyenekkel szórakozni, szóval ezzel soha ne viccelődj. 
  • Ezt még a védőnő mondta nekünk egy amolyan "felvilágosító" órán, hogy ha este úgy érzed, valaki követ, akkor viselkedj úgy, mintha nem lennél normális. Igen, tudom, furán hangzik, de az illető biztosan meglepődik, ami az esetedben a megmenekülésed jelentheti. 
  • Ha mész az utcán, ne mutogasd az értékeidet, ne provokálj senkit, és ne is nagyon teremts szemkontaktust az idegen és gyanús alakokkal. Én télen nagyon sokat jártam sötétben haza (valahol még világítás sem volt), így már annyira berögzült, hogy nem nézek senkire, hogy már senkire sem nézek rá az utcán, ismerősöknél ez kicsit kínos, de ez van... Azért ennyire nem kell távolságtartónak lennetek :D (én is próbálok leszokni róla) 
Azt hiszem, ezek azok a dolgok, amiket így fel tudtam nektek sorolni, az sokat jelenthet, ha a támadód meglepődik, milyen felkészült vagy :) Persze nem kell minden szembejövőre ellenségként tekinteni, nem mindenki rossz ember. De azért jobb vigyázni :D 
Kötelességemnek éreztem, hogy írjak erről, mert egyszerűen bűntudatom lenne, ha valamelyik olvasónk átesne bármilyen támadáson, így is épp eleget hallani ilyenekről.
Remélem tudtam segíteni, vigyázzatok magatokra :) 

9 megjegyzés:

  1. Kivételes normális komment:
    Hogyan érted a nem normális viselkedést? Pl?

    ~K

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha csak úgy elkezdesz énekelni, biztos meglepődik :D

      Törlés
  2. Most azért meg ijedtem picit, de köszönöm a hasznos tanácsokat ;)

    Bella

    VálaszTörlés
  3. Ez a poszt nagyon hasznos volt,köszönöm :) én totál paranoiás vagyok,hogy elkapnak az utcán,úgyhogy sokat segített!

    VálaszTörlés
  4. Hogy érted azt hogy "mintha nem lennél normális"?
    Mit kéne csinálnom, hogy nem normálisnak tűnjek?
    Egyébként a bejegyzés nagyon hasznos, szerintem legalábbis rengeteg embernek segít:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Például csak úgy random elkezdesz énekelni, táncolni vagy magadban beszélsz, én ilyenekre gondoltam :D

      Törlés
  5. Huhhh elég hasznos bejegyzés. Most vagyok először ezen a blogon, eddig tetszettek a bejegyzések (sorrendben nézegetem őket) de ez a legjobb. DE a paprikaspray-jel meg a hasonlókkal nem árt vigyázni, ugyanis akár a saját arcodba is juthat (ha pl széllel szemben állsz) és így még inkább kiszolgáltatott helyzetbe kerülsz. (Bocs ha kicsit okoskodásnak tűnik, de szerintem senki sem szeretne emiatt bajba kerülni :) )

    VálaszTörlés