2013. december 21., szombat

A puha mézeskalács titka

Sziasztok! Kezdődik a Karácsonyi bejegyzések ideje. Az első a puha mézeskalács receptje. 

Összetevők:
-9 evőkanál kristálycukor
-2 egész tojás + 2 tojás sárgája
-1 mokkáskanál fahéj
-7 dkg zsír
-7 dkg vaj
-2 kanál tejföl
-9 evőkanál méz
- fél evőkanál szódabikarbóna
-60 dkg liszt

Elkészítés:

A cukrot, a tojásokat, a fahéjat, a zsírt, a vajat és a tejfölt egy tálban összekavarjuk. A szódabikarbónát a mézzel felforraljuk, majd a masszához öntjük, és belerakjuk a lisztet, összedolgozzuk. Pár órára hűtőbe kell tenni, akkor könnyebb vele dolgozni.Nagyon pici lisztet lehet szórni a nyújtódeszkára, mielőtt kinyújtjuk, nem igényli a tészta, de hogy ne tapadjon oda, biztonságosabb. 

Előmelegített sütőben, kb. 160-180 fokon pár perc alatt világosra sütjük, ne barnuljon meg nagyon, mert akkor nem marad puha.

Különféle alakzatokat szoktunk kiszaggatni, amit pedig a fenyőfára szeretnénk tenni, abba hurkapálcikával szúrunk egy lyukat, hogy később át tudjuk rajta fűzni a cérnát. Díszítéshez 1 tojásfehérjét kell elkeverni annyi porcukorral, hogy folyós, szép fehér masszát kapjunk. Pár óra alatt megszárad.

Ha készen van akkor egy nagy tál aljába beleteszünk egy meghámozott almát, köré ültetjük a mézeskalácsokat, és letakarjuk az egészet egy konyharuhával. Nagyon sokáig puha marad, amit viszont a fenyőfára szeretnénk tenni, azt ne takarjuk le, mert ha túlpuhul, átszakítja a cérnát a tészta és leesik a fáról.

Forrás: INNEN

Remélem hasznos volt ez a bejegyzés és sikerül elkészítenetek.
Kellemes sütögetést mindenkinek :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése