2013. december 30., hétfő

Tippek az új iskolához!

Sziasztok! Sajnálom, hogy csak most teszem ki a bejegyzést, volt egy kisebb-nagyobb technikai hiba az internettel. Szóval én lennék az a bizonyos Natalie - akit megtaláltok a "Tippadók" résznél is - és én lennék az új szerkesztő, jelenleg próbaidőn. Remélem tetszeni fognak az irományaim!

Elsőnek egy gyakori - nálam legalábbis az - témával kezdenék. Költözés, és ha költözés akkor legtöbbször az esetek felénél, ez új iskolát is jelent. Nos, íme néhány tipp az első naphoz - napokhoz, hetekhez, hónapokhoz, de ne essünk ennyire túlzásba. amik nekem is segítettek.

1. NE streszelj! Hidd el, minden sokkal nehezebb ha bezárkózol a saját kis buborékodba és dadogsz ha kérdeznek tőled valamit. Vegyél egy mély levegőt és gondolj arra, hogy minden rendben lesz. Nem könnyű beilleszkedni egy szokott társaságba, de nem lehetetlen. Mindig mosolyogj!

Tipp: Legyél kedves, segítőkész, ne legyél önző, de legfőképpen ne legyél olyan ember, aki téged is idegesítene.

2. Szerezz barátokat! Velük mindig könnyebb átvészelni a napot. Kezdj el beszélgetni az egyik osztály társaddal, segíts az egyik diáknak aki nem találja a szertárt, dicsérd meg az egyik lány haját - ez praktikusabb ha lány vagy - vagy szólíts meg egy egyedül üldögélő, szimpatikus emberkét. Mindegy, hogyan - kedvesen és tapintatosan - kezdj el ismerkedni és mindig mosolyogj!

Tipp: Ne legyél "nyalizós" mert azt sem a tanárok - néhány kivétellel - sem a diákok nem kedvelik. Ne legyél bunkó valakivel mert ez "menő", inkább kelj védelmére, ha szükséges. Járj el különórákra, ott is lehet tartós kapcsolatokat építeni.

3. Tarolj matek órán! Keress egy olyan tantárgyat, amihez van tehetséged. Ha jól rajzolsz, ha jól énekelsz, ha ismered a kétszíküeket, vagy ha csak imádod a szilárd és folyékony anyagokat máris szívébe zár a tanár. Oké, ez nem mindig igaz, de általánosítsunk. Legyél szorgalmas, csináld meg a házi feladatot, figyelj oda órán és máris könnyebb dolgod lesz. Ha van olyan aki strébernek hív csak mert jók a jegyeid matekból-föciből-kémiából és nyelvtanból, ne figyelj rá, tanulj meg velük együtt nevetni és gondolj arra, hogy "stréberként" mennyivel könnyebb lesz a dolgod felvételinél, interjúknál. Ne feledd, mindig mosolyogj és csak azokkal foglalkozz akik megérdemlik!

Tipp: Esti mese: Az iskolában még 5-ben, volt egy gyerek akinek volt vagy három-négy négyese AZ EGÉSZ TANÉVBEN, és a többi jegye ötös volt. Minden alkalommal amikor megláttuk a dolgozatán a négyest - kevés ilyen alkalom volt - "tragikusan" elcsodálkoztunk (lehet ilyet?) és reménykedtünk, hogy a mi dolgozatunk legalább egy kettes lett. Amikor kiemelték, hogy csillagos ötös lett a dolgozata, mi csak legyintettünk - hisz ez szokásos volt. Félévre egész jól összekovácsolódott az osztály, szívattuk is rendesen a fiút - persze csak poénból - ő pedig velünk együtt nevetett. Most ha tehetném, visszamennék az időbe és megveregetném a vállát. Így kell ezt elintézni!

4. NE aggódj a kinézeted miatt! Ez talán az 1. ponthoz tartozik, de szerettem volna külön kiemelni. Inkább a lányoknak szól, de persze a fiúk sincsenek kitiltva.
   Nagyon sokan - köztük én is - akár órákat is eltöltenek a tükör előtt. Ébresztő, elkésel! És rohanunk is jobbra fésült hajjal, miközben balra fésülve sokkal jobban áll.
   Másik eset; A 40 kg-os 15 éves lány hízni szeretne és az iskolába igyekvő csak ezen gondolkozik. Ő majd bemegy a Mekibe és teletömi magát, hátha az segít. De nem, így csak egészségtelen méreg jut a szervezetedbe, 2-3 db Big Mc-től és sült krumplitól nem hízol. Inkább fuss a Margit-szigeten és tornázz egy kicsit!   15 felülés, hason-háton, 30 guggolás és láb- karizom erősítés. Táplálkozz egészségesen, egy héten max. 2-szer egyél édességet. Helyettesítsd őket gyümölcs salátával. Egyél változatosan, ne egész nap krumplit-málnával. Talán nem fogsz eget rendítőt hízni, de jobb lesz az alakod tőle. És ne izgulj, sokan irigylik a vékony lányokat!
   Aztán, a testesebb 14 éves fiú fogyni szeretne, mert mindenki Malackának hívja őt. Ugyanazt ajánlom mint a hízásnál, eddz, erősíts, egyél kevesebbet többször, de ne étkezz összevissza. Reggeli - reggel fél nyolc-kilenc között, aztán tízórai. Mondom Tízórai! Ebéd: dél és kettő között, Uzsonna 3-4 körül, és Vacsora ami 7 óra után, de 9 óra előtt zajlón le.

Tipp: NE aggódj a kinézeted miatt! Az emberek talán külsőről ítélnek, de a belsődért szeretnek. Ezt pedig nem úgy értem, hogy a gerincedért háborúznak. NE és NE és NE foglalkozz azokkal akiknek a hobbijuk a gúnyolódás, amikor csak teheted nevess velük együtt! Mindig mo-so-lyogj!

5. Idegen nyelvű iskola
Ha pedig számodra idegen nyelvű iskolába mész, de te sem spanyolul-németül-franciául-szlovákul de még angolul sem tudsz, előbb talán kezdj bele a tanulásba. Én sem úgy jöttem ki - én is külföldön tanulok - hogy a szavaim száma egyenlő volt a kémia jegyemmel - Azaz a 3-sal - megtanultam a pizza-yes-no-please-word-with szavakat, aztán jöhettek a fraction-soldier-pernament szavak és társaik. Vegyél elő egy nyelv könyvet és kezd el tanulmányozni a szavakat. (A blogon már vannak "Tippek a tanuláshoz" bejegyzések, ebben is segíteni fognak.) Kereshettek az interneten is feladatokat, megoldásokkal.

Tipp: Tapasztalat: Mint említettem én is átestem a költözésen - nem is egyszer - és egy olyan iskolába kerültem ahol angolul beszélnek. Pechemre ezt itt középiskolának hívjak, szóval szerintem volt okom izgulni. Kiderült a nagy semmiért. Az egyetlen dolog ami a mai napig aggaszt, az a nyelv. Alig, hogy megtanultam angolul, választanom kellett a Francia és a Spanyol között. Most tanulhatok plusz egy nyelvet, nem mintha nem szeretnék franciául tanulni, de így kétszer annyira nehéz. Szerencsémre tudják, hogy le vagyok maradva az angollal, ezért megértőek a tanárok. Szereztem néhány barátot is és egész jól megértjük egymást, ha nem, mutogatunk mint az örültek. Ééés mindig mosolygok!

Remélem hasznotokra fog válni/vált ez a "kis" szöveg. Örömmel megismernélek titeket, így ha gondoljátok hagyjatok egy-egy megjegyzést. Miket szerettek csinálni? Hogy telik a téli szünet? Milyen volt a Karácsony? Izgatottan várom a válaszaitokat! :)

                                                                        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése