2015. április 3., péntek

Az előítéletességről

Sziasztok! 
Igen, gondolom most az jár a fejetekben, hogy mi a franc ez, hiszen ez egy tanulással és a divattal foglalkozó blog. Viszont én fontosnak tartom leírni a véleményemet az előítéletességről, hiszen talán ez az a világban, amivel mindenki minden nap szembesül.

Szóval az előítéletesség. Egyáltalán mi is az? Vegyünk  egy példát. Egy fiú (mindegy, hány éves) az iskolában sírva fakad az egyik órán. A menő gyerek (aki azért menő mert bunkó stílusban viccelődik, és ez általában tetszik a többieknek és mennek utána) beszól neki. Ezek után mindenki csúfolja, egy gyenge sírós fiúnak hiszik. Nem kérdezik meg tőle, mi baja. Valójában a fiú épp aznap vesztette el édesanyját, és ezért sírt. Na, ugye? Nem mindig az áll a dolog háttere mögött, amit mi látunk.

Az emberek miért előítéletesek?  Erre a választ még én sem nagyon tudom, de abban biztos vagyok, hogy valamilyen szinten mindenkiben benne van egy kicsit. Valaki próbálja mindenkiben a jót látni (ez is egy előítéletesség, ismét egy példával jönnék), tegyük fel van egy ártatlannak kinéző lány. Szőke a haja, kék szemű és szeplős. Cuki alacsony lány, hangja is akár egy angyalé. De közben nem néznéd ki belőle, hogy egy gyilkos, káromkodik és képes megkínozni egy állatot. A külső nem mindig a valós személyt mutatja. De ugyanez érvényes fordított szituációban is. Egy magas, izmos férfi, tele tetkókkal, bőrszerkót visel és hangja mély, dörmögős. Belülről egy érzékeny férfi, aki nem vágyik többre, mint egy kis szeretetre.

Az emberek azért előítéletesek, mert

  1. lusták és nem merik megkérdezni az emberektől, hogy "Te, akkor ez most hogy is működik nálad? " 
  2. az emberek szeretnek pletykálni, örülnek, ha van kiről csámcsogni, 
  3. ez a könnyebb út.


Mindenki egyforma

Mi értelme az előítéletnek? 
Semmi. Amíg nem ismered a másikat teljesen, nem tudod a családi hátterét és a lelki állapotát inkább ne is gondolj róla semmit, hiszen az valószínűleg nem lenne a valóság. Menj oda hozzá, kérdezősködj, ha érdekel, miért ilyen, és legyél hozzá kedves, mert akkor meg fog benned bízni. Amiket megtudsz, soha ne add tovább, kivéve, ha bántják őt. Védd meg, állj az ő oldalán, még ha nem is vagytok olyan jóban.
Vegyünk egy újabb példát. Miről is beszélnek mostanában az emberek? Napfogyatkozás? Áh, az már lejárt. Zayn Malik kilépett a One Directionből? Remek téma. Gondolom tudjátok, mennyire megoszlanak a vélemények a bandáról, és ez a közösségi oldalakon remekül megmutatkozik. Valaki melegeknek állítja őket és elküldi őket a pokolba, mások pedig oda meg vissza vannak értük, és sírnak. Itt nem is a rajongókról van szó, hiszen rendben van, hogy szomorúak, amiért lecsökkent a banda létszáma. De az utálkozók. Könyörgöm, mit ártottak nekik? Nem találkoztak még velük, nem ismerik őket személyesen, csak elvből bennük van, hogy őket utálni kell. Egyáltalán ki kezdte el? Mostanság (legalábbis errefelé) szinte már divattá vált utálni a bandát. Kérdem én: Miért? Valakik még a nevüket sem tudják, nem tudják, hogy min mentek keresztül eddig, nem ismerik az érzéseiket és nem tudják mit miért tesznek. Mégis utálják őket. Szerintetek ez normális? Az rendben van, ha valakinek nem szimpatikusak, de attól még nem kell utálni őket. "One Direction? Oké, mi van velük?" Így kellene reagálni és nem úgy, hogy "Jaj, azok a buzik? Fuh de utálom őket!"- igen, vannak ilyenek is.
Justin Bieber? Ő az, akinek talán több utálója van, mint rajongója. Igen, hallani lehet hogy drogozik, piál, és sittre vágják, de valójában tudjuk hogy miért teszi? Nem. Akkor ne is ítélkezzünk felette.
Gondoljatok bele, nekik milyen rossz érzés lehet tudni és olvasni, mennyien szidják őket, és mennyire a pokolba kívánják mindannyiukat. És akkor felteszik magukban a kérdést: Mit tettünk ellenük?
Ha mi kerülnénk ilyen helyzetbe, bírnánk ép ésszel? Nem roskadnánk bele a tudatba, hogy több ezren utálnak minket, azokért a dolgokért, amiket talán meg sem tettünk, csak az újságírók találtak ki rólunk?
Valójában nem is szeretném tovább húzni a szót, szeretném, ha ezeken a dolgokon elgondolkodnátok, és nagyon örülnék, ha ti is leírnátok a véleményeteket akár kommentben, vagy bejegyzés formában a saját blogotokon. Nem mindennapi téma, tudom. De szükségesnek érzem, hogy erről is beszéljünk. A világon mindenhol vannak előítéletek. Te is az ilyen emberek közé tartozol, vagy inkább kerülöd az ilyen helyzeteket?

Valamilyen szinten mindenhol jelen van az előítélet



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése