2015. június 21., vasárnap

Girlish problems: Avagy azok a bizonyos piros betűs napok

Sziasztok!
Chatben kérte egy lány ezt a cikket, amit egy kis (vagy nagy) késéssel el is készítek, remélem tudok segíteni. A téma elég mindennapi, viszont mi, lányok nem igazán szeretünk beszélni róla. Nem tudom ez miért van, talán azért, mert a fiúk ezzel néha piszkálnak minket, vagy egyszerűen csak cikinek érezzük ezt az egészet: a menstruációt. Igen, igen. Nos, lányok, ma erről fogunk beszélni, mindenkinek van ez, mindenki ezzel él együtt, de mindenki másképp éli meg ezeket a napokat. Személyes tapasztalatokat ugyan nem fogok írni (nem akarom hogy egy-egy idióta osztálytársam aztán ezzel szekáljon), de összegyűjtök pár tapasztalatot, tanácsot, érdekességet a netről, amik remélem hasznosak lesznek számotokra. A kérdés tehát az, melyik a jobb? Tampon vagy betét?
De előbb, szedjük is össze, pontosan mi micsoda, hátha valaki még nincs benne a témában, nem járt utána. (különböző oldalakról szedtem össze ezeket, a bejegyzés legalján fogom linkelni a forrásokat, hogy ha szeretnétek, bővebben utána tudjatok járni)

Tisztasági betét
Nem összekeverendő az egészségügyi betéttel. Ugyanis, a tisztasági betét sokkal keskenyebb, kevesebb folyadékot tud tárolni, vékonyabb, és ha valakinek úgy tetszik, minden nap lehet használni, a két menstruáció között. Ez a vékony betét általában légáteresztő, és frissen tart minket. Persze, ezt is ugyanúgy kell cserélni, mint az egészségügyi betétet, viszont nem helyettesíti azt.

Egészségügyi betét
Vastagabb, nagyobb, mint a tisztasági betét, ugyanis ezt használjuk a menstruáció közben. A vér a testen kívül jut, de a betét meggátolja, hogy az összekenjen bármit is. Vannak illatosított változatok, nagyobbak, kisebbek, vékonyabbak és vastagabbak. Ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalnia, melyik a legmegfelelőbb számára. A betétet három óránként kell cserélni, de ez persze a vér mennyiségétől is függ. Egyszerű a használata, a kezdő menstruálóknak ez lehet a legoptimálisabb, ugyanis ha kevés ismerettel rendelkeznek, a felhelyezését nem lehet valami könnyen elrontani. Rossz tulajdonsága, hogy csúszkál, feltűnő, és nyáron a nagy melegben nem valami kellemes a viselése.


Tampon
A tampon nem zárja el a menstruációs vérzés útját, ahogyan sokan gondolják. A tampon a testben úgy viselkedik mint egy kis szivacs: magába szívja és a belsejébe vezeti a folyadékot amíg meg nem telítődik. Ezért, ha egy tampont túl sokáig nem cserélnek ki, akkor elkezd szivárogni. Az, hogy milyen gyakran kell cserélned a tampont, a vérzés erősségétől függ. Mindenesetre az a fontos, hogy rendszeresen cseréld. Lehet, hogy a menstruáció első napjaiban, amikor a vérzés erősebb, a 3-6 óránkénti csere szükséges. Amikor már kevesebb a vérzés, akkor egy kisebb nedvszívó képességű tampon is elegendő lehet. Ez 6-8 órán keresztül is bent maradhat.
Amiért jobb a betétnél, az az, hogy amennyiben helyesen lett felhelyezve, a tampont nem lehet érezni, mivel a hüvelynek egy olyan szakaszán helyezkedik el, ahol nem vagy csak kevés érző idegvégződés található. Ha a tampont helyesen helyezték fel, akkor az stabilan a helyén marad és, ellentétben az egészségügyi betétekkel, nem mozdul el. Az izmok a helyén tartják, míg a betét arra csúszik, amerre csak lehet. Valamint, a használata nem is feltűnő, ugyanis a kihúzószálon kívül más nem látszódik.
A tamponhasználat problémája, hogy kialakulhat egy úgynevezett toxikus sokk szindróma, ami kutatások szerint a tamponhasználat okoz. Erre kevés a valószínűség, de jó, ha ezzel mindenki tisztában van.


Hogyan használjuk a tampont?
Az első menstruációdtól kezdve használhatsz tampont és egészségügyi betétet egyaránt. A szűzhártya, amely körülveszi a hüvely bejáratát egy lágy, rugalmas bőrredő, természetes nyílása lehetővé teszi a hüvelyváladék és a menstruációs vér kijutását a hüvelyből. Az első menstruáció jelentkezésekor a szűzhártya általában már elég lágy és rugalmas ahhoz, hogy egy kisebb méretű tampon (mini vagy normál) minden gond nélkül átférjen rajta anélkül, hogy megsértse azt. Szóval biztonságosan használhatsz tampont akkor is, ha szűz vagy.

Ha még nem használtál tampont az o.b. comfort a legmegfelelőbb arra, hogy a tampon használatával megismerkedj. Az o.b. comfort tamponokat az egyedülállóan selymesen sima SilkTouch borításnak, az elkeskenyedő csúsznak és a vékony formának köszönhetően különösen könnyű felhelyezni. Amikor már tapasztaltabb tamponhasználóvá válsz, könnyen el tudod dönteni, hogy az o.b. comfort tamponok megfelelő védelmet nyújtanak-e neked a menstruációd minden napján, vagy esetleg az erősebb napokon más méretre van szükséged. A tamponok különböző méretben kaphatóak azért, hogy minden nő megtalálja a menstruációs vérzéserősségének megfelelő védelmet. Azért, hogy megkönnyítsék számodra a vérzéserősségednek megfelelő tampon kiválasztását, a tamponoknak különböző méretjelölésük van, mint pl. "mini" és "normál", valamint minden csomagon jól láthatóan cseppecskék jelölik a tampon nedvszívó képességét. Minél több cseppecske található a dobozon, annál erősebb a tampon nedvszívó képessége. 

Kérdeztétek azt is, hogyan kell felhelyezni, hogyan könnyebb, stb. Találtam egy jó módszert Gyakorikérdéseken, szóval, tessék: 
1. Moss kezet!!
2. Kicsomagolod a tampont és a kihúzószálat erősen megrántod ,így kiderül ,hogy a tamponnak nincs semmi baja. Mert ha rosszul van rögzítve gyárilag a tampon akkor el szakadhat erre jó ez a próba.
3. Rakd a mutató ujjadat a tampon aljához.
4.Kezd el tolni a tampont a hüvelyedbe,enyhén hátrafelé.
5.Addig told felfele amíg a mutató ujjad teljesen eltűnik.
6.Akkor van jól felhelyezve ha nem érzed a tampont.
7.Moss újra kezet!

Ha először használtok tampont, ne görcsöljetek rá, csak lazuljatok el és gondoljatok valami szépre. Lehet, hogy elsőre nem fog sikerülni, de egy kis gyakorlás után pillanatok alatt menni fog. 
Hogy hogyan helyezkedj? Tedd fel az egyik lábadat a kádra vagy enyhén guggolj le. Lehet, hogy így könnyebben sikerül felhelyezned. 


Hogyan előzhetjük meg a TSS-t (Toxikus sokk szindróma)?
Arra nézve ugyan rengeteg információt kapunk, hogyan kell használni a tampont, de a toxikus sokk szindróma jeleit, megelőzését csak érintőlegesen említik - minél több nő tart a TSS-től, annál kevesebben vásárolnak tampont. Bár valóban ritka betegségről van szó, minden nőnek ajánlott tisztában lennie a tünetekkel. Ha a menstruációjuk alatt tampont használó nők magas lázat, hasmenést, hányást, elesettségérzést, hámló bőrt tapasztalnak, melyet szédülés, ájulás követ, azonnal hívják a mentőket, vagy menjenek kórházba, és ne felejtsék el említeni, hogy tampont használnak. Ha még időben vissza tudják fordítani a betegséget, akkor elkerülhető a keringés összeomlása. A nyolcvanas évek óta már figyelnek az orvosok a tünetekre, és a korábbi tíz százalékos halálozási arány mára 2-3 százalékra esett vissza. A megelőzés fontos része, hogy mindig tiszta kézzel vagy applikátorral helyezzük fel a tampont, soha ne felejtsük bent nyolc óránál tovább - bár fiatal lányoknál akár pár óra alatt is kialakulhat a TSS. Ha a vérzés mennyisége már csökkenőben van, akkor inkább a betétek használata ajánlott, hiszen több mint nyolc óra is eltelhet a csere szükségességéig. Ugyanígy éjszakára is kaphatók már megfelelő betétek, melyekkel biztonságosan alhatunk, de a tampon kényelméhez szokott nők már biztonságosabb intimtölcsért is választhatják. Azoknál, akik már átestek a TSS-en, a kiújulástól is tartaniuk kell, a megelőzés érdekében tartózkodjanak a tampon vagy a hüvelyen belüli fogamzásgátló eszközök használatától.

Összegzés
Tehát, a tampon használata bonyolultabb, és egy pöppet veszélyesebb, mint a betét, de sokkal praktikusabb, ugyanis anélkül, hogy éreznénk valamit, élhetjük gond nélkül az életünket a menstruáció alatt is. A betét is praktikus, viszont elcsúszik, és a kellemetlen szagokat is átereszti. Ugyan mindkettőnél előfordul a fertőzés veszélye, de a megfelelő higéniával kiküszöbölhetőek. Van, akinek a tampon válik be, és van, aki csak a betét pártját fogja, de ezt mindenkinek saját magának kell kitapasztalni. Érdemes kipróbálni mindegyiket, hiszen veszíteni nem veszíthetünk semmit. És egy dolgot jegyezzetek meg. Bármelyiket is használjátok, mindig alaposan mossatok kezet! 

De egyébként, ha használjátok a google barátunkat, akkor rengeteg más információt és tapasztalatot találtok, akár gyakorikérdéseken vagy más női oldalakon :) 

Bocsánat, hogy nem saját magam fogalmaztam ezt meg, de egyszerűen feszengve érzem magam ilyenekről beszélni.. Én is csak egy lány vagyok :) 

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, bár sajnálom, hogy saját tapasztalatot nem írtatok. Interneten olvastam, de főleg a saját tapasztalatra lettem volna kíváncsi. Hogyha az osztálytársaid miatt gáz, akkor akár e-mailban.

    Bella

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha megírsz egy e-mail címet, akkor lehet róla szó :)

      Törlés