2015. április 26., vasárnap

10+2 tipp, hogyan tanulj

Sziasztok! :)
Rég volt már ilyen bejegyzés, tudom, viszont hamarosan itt a nyári szünet, az évvégi témazárók, nekem pedig támadt egy olyan ötletem, amit eddig még talán nem írtam le. Hogy hogyan tanuljunk. Lépésről lépésre bemutatom nektek, hogyan tudtok majd a leghatékonyabban megtanulni egy anyagot, és remélem segít majd párotoknak. Nézzük is! :)




1. Helyezkedj kényelmetlen helyzetbe!
Oké, most lehet hogy ültök a képernyőtök előtt és csak néztek, hogy most mi van, de megnyugtatlak titeket, ez bizony így van. Ha hiper-szuper kényelembe helyezitek magatokat, előfordulhat, hogy bealszotok. Nem viccelek, velem már megtörtént, és odaveszik pár óra, amit a tanulással tölthetnétek el. Ülj le az íróasztalodhoz, kihúzott háttal, mint a suliban. 


2.A szükséges dolgok a közelben, a szükségtelenek messze tőlünk!
Elérhető távolságba helyezz egy üveg vizet, esetleg egy tál nassolni valót, de a telefonodon kapcsold ki a Wi-fit és dobd el jó messzire, hogy egyáltalán ne zavarjon meg. Szintúgy, kapcsold ki a géped is, és még zenét se hallgass. Teremts teljes csöndet magad körül, ha nem megy az utcán dolgozó munkások miatt, akkor vedd fel a fejhallgatód, az majd kitorlaszolja a nem kívánt hangokat. 


3.Frissen!
Fáradtan nem lehet tanulni, ezt mindenki tudja. Ha mégis erőtlennek érzed magad, akkor mosd meg hideg vízzel az arcod és a kezed, igyál egy kis hűs folyadékot, ugrálj párat, és úgy ülj le az asztalodhoz. Hidd el, utána sokkal könnyebben és hatékonyabban fog menni a tanulás. 



4. Olvasd el az egész anyagot!

Csak egyszerűen, figyelmesen olvasd el az egész anyagot, hogy tudd, pontosan mit is kell megtanulnod. Ezt ismételd el ameddig úgy nem érzed, már tudod, miről van szó, de a biztonság kedvéért háromszor biztosan olvasd el. 



5.Oszd fel részekre!
Oszd fel három részre az egész anyagot, és külön-külön kezd el olvasgatni őket. Próbáld elmondani, miről szól az első részed, szedd tőmondatokba, hogy ha kell, eszedbe jusson és jobban ki tudd fejteni. 


6. Jegy-ze-telj!
Igenis fontos dolog a jegyzetelés! A részeidet írd le vázlatokba, hogy ha ránézel a füzetedre, azonnal tudd mit is kell mondanod. Ezeket a jegyzeteket jó, ha szó szerint megtanulod, ezért írd le egyszerűen, tőmondatokban. 


7.Ismételd el!
Elevenítsd fel a leírtakat, és próbálj a tőmondatokból összetett mondatokat formálni, ezzel kifejteni a témát. Fogd fel úgy, mintha éppen valakinek magyaráznád, közben akár a könyvedet is nézheted. Mondhatod akár hangosan is, vagy suttoghatod. A lényeg, hogy valamennyire hallgasd magad, így olyan, mintha egy magántanárnál lennél. Majd, ha az első részed már tökéletesen megy, akkor jöhet a következő. 

8. Tarts pihenőt! 
Igen, nagyon fontos, hogy miután már egyedül felmondtad magadnak mindhárom részed, akkor tarts egy rövid pihenőt. A lényeg, hogy eltereld egy kicsit a figyelmed, ilyenkor akár más tantárgyat is kezdhetsz tanulni. 


9.Mondd fel újra!
A pihenőd után ismételd el a mondandódat! Nem baj, ha nem megy elsőnek, csak nézz bele a könyvedbe ha megakadtál és folytasd. Ismételd ezt meg háromszor, és ha már tökéletesen fel tudtad mondani úgy, hogy nem néztél bele a könyvbe vagy a jegyzeteidbe, akkor tedd el azt a tantárgyat. 


10. Nézz utána! 
Nézd meg a wikipédián, keress rá az interneten a témára. Hidd el, minnél több forrásod van, annál jobban emlékezni fogsz mindenre. Akár össze is hasonlíthatod a könyvben leírtakat az internetessel, hiszen arra nagyon kell figyelni, hogy a neten nem biztos, hogy mindig az igazság van leírva. 


10+1. Összegzés!
Lefekvés előtt elevenítsd fel amit tanultál, elég csak pár mondatban, ha már fáradt vagy. Reggel akár öltözködés közben is felmondhatod, így legalább két helyre figyelsz oda, ezzel növelve az agyad teljesítményét. Óra előtt olvasd el mégegyszer a könyvedben az anyagot, a füzetedből is fusd át még párszor, majd kezdődhet is az óra. 


10+2. A nagy pillanat!
Mikor a dolgozatot írod vagy felelsz, először a tőmondatokat elevenítsd fel, és azokból építsd fel a témát. Eszedbe fognak jutni a dolgok, még ha az idő első felében nem is, de a végére teljesen bele fogsz jönni. A lényeg, hogy ne ess kétségbe, hiszen te megtanultad, este már tudtad, csak az agyadnak kell egy kis idő, hogy előkotorja a megtanultakat. 



Nos, remélem segíthettem valamennyit, nézzétek meg a régi tippjeinket is! :)

Hogyan tanulj betegség után? 
Hogyan tanuljunk verset?
Harc a kötelezőkkel
Hogyan kedveld egy kicsit jobban a sulit?
Fél-évi lista
Tippek az új iskolához
Tanárral való viszony
Félévi hajtás!
Hogyan tanulj a szünetekben? 
Tippek #2
Tippek #1

5 megjegyzés:

  1. Kétszer van a harmadik és negyedik pont, de ettől függetlenül nagyon tetszett, és hasznosnak tűnik. Alig várom, hogy kipróbáljam :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Juj, köszi hogy szóltál! :) Sok sikert a kipróbálásához, remélem segíteni fog! :)

      Törlés
  2. Hm. :D
    Kommentelek kicsit miközben olvasom :D
    1. Tanulás közben elaludni szép lehet (na meg pihentető ha valaki latin tanul, elég uncsi
    Csodálom, hogy velem nem fordult elő. Esetleg nyelvtannal. :D)
    2. Aha, hát már itt megbukott (haha micsoda szovicc) a normális tanulás, wifi kikapcsolni? Na neeeem. :D
    3. Na ezt majd kiprobalom. Mármint a hideg vizes dolgot, ugyanis állandóan fáradtan szoktam nekkallni kilenc körül.:/
    4. Uhh igen ez bizonyára eszméletlenül fontos de valahogy sosem jutok el addig, hogy egészben elolvassam
    elolvassam. Mindig csak atfutok rajta és bólogatok, mintha tudnám.:D
    5. Ohh igen végre egy pont amit normálisan csinálok. Halleluhaj.(vagy hogyan is kell ezt írni)
    6. Asszem nálam az előző ponthoz tartozik, a fontosabb dolgokkal mindig így csinálok. *lö igy lesz a haromoldalas torileckebol fel*
    7. Az elején még megy aztán szépen bólogatok, hogy "Aham, igen. Ezt tudom."
    7. Ketpercenkent pihenőt tartani ér?
    8. Asszem elcsusztam a szamolassal. Kihagyom a kilencest.
    10. Wikipédia is my BFF.
    10+1. Vagy az agyad egy ellened dolgozó pokoli gépezet. Megeshet.
    UI
    UI.: bocsesz a sok szoert remélem nem zavarok senkit, szimplán tetszett a bejegyzés :)
    ~K

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom ezeket a kommenjeidet :D Feldobtad a napom :D

      Törlés
    2. Akkor ha ennyire megtetszik valami.amiről tudok valamit mondani és a billentyűzetem is enged írni meg halandzsazok pár dologhoz :D
      ~K

      Törlés