2014. július 2., szerda

Irány London!


Mindenki Londonba vágyik - akár csak álmodozol róla, akár már tervben is van egy látogatás, tarts most velünk: praktikus tippek és érdekességek várnak Európa kedvenc városáról.


MIRE LESZ SZÜKSÉGED?

  • Áramátalakítóra - Angliában az örök különcség jegyében juszt sem a kontinentális szabványt használják, így egy könnyed mozdulattal kicsinálhatod a telefonodat, ha átalakító nélkül próbálod meg tölteni. A jó hír, hogy bármely nagyobb áruházban kapható.
  • A metróhálózat térképére - 11 vonal cikázik végig a városon bájos gubancokban
  • Bérletre - Érdemes az utazási irodánál előre kiváltani, hogy megtapasztalhasd a metrólabirintus határtalan örömeit; a buszoknál első ajtós felszállás van, és a vezetőnek fel kell mutatni a bérletet egy elveszett mosollyal; a travel card a vonatokra is érvényes a zónákon belül
  • És szükséged lesz még egy térképre - Ami jelöli nevezett zónákat: a turistákat vonzó belváros az 1-2 zónában van, elég lehet ezekre a területekre bérletet váltani; Londonnak összesen hat zónája van, az utolsó már az ipari övezetet foglalja magába. A térképen bejelölheted azt is, hová szeretnél eljutni - keress rá a neten múzeumokra, pubokra, galériákra, éttermekre és emlékművekre, amiket szeretnél meglátogatni, és nézd meg, mi mihez van közel: így már is könnyebben meg tudod szervezni a napi programodat.
  • Utasbiztosításra - Akár a Postán is köthetsz potom 3500 forintért. Ha az egészséged nem a legjobb, az okmányirodában váltsd ki európai egészségügyi kártyát: ez a TAJ-kártyádnak felel meg az unió tagállamaiban, és ingyenes ellátásra jogosít fel.

MIRE NEM LESZ SZÜKSÉGED?

  • Esernyőre. A városban két esőfajtát különböztetünk meg:
    • harmatos, finom pára szemerkél és szitál nesztelenül
    • olyan orkán süvölt hogy minden mindegy 
      az esernyő tehát felesleges és még sok helyet is foglal; csomagolj el egy kapucnis pulcsit.
  •  A kozmetikai és higiéniai cikkek, dezodortól a tusfürdőig, olcsóbbak Londonban, és ha kézipoggyászként szállítod a csomagodat, nem vihetsz fel folyadékot a gépre, tehát lehet, érdemesebb helyben megvásárolni ezeket (a poggyászt jó ötlet kézipoggyászként hurcolni - egy közepes méretű gurulós bőröndöt vihetsz magaddal így a fedélzetre, és spórolsz 50 eurót valamint az elvesztés veszélyét. juhú!)

SZÁLLÁS


  • Hostel - A diákok körében népszerű választás: olcsó, többágyas szobákat kínálnak, gyakorlatilag olyan, mint egy kollégium. Bár az ára tényleg nagyon kedvező, a szobatársaidat nem válogathatod meg, és az értékeidért nem vállalnak felelősséget; ugyan elképesztően ritkák a balesetek, ha úgy érzed, aggódnál az értékeid testi épségéért, inkább keress fel egy hotelt.
  • Hotel - Hotelválasztásnál mindig figyelj arra, hogy metróállomás közelében legyen. Érdemes elolvasni a neten a korábbi látogatók tapasztalatait arról, mennyire tiszta a hely, milyen a személyzet, mekkora a zaj. A szállást online foglald le, és előre fizesd.
    ajánlott honlapok: booking.com || londontown.com
  • Couch Surfing - Idősebbeknek/csoportosan utazóknak ajánlott: a kalandos szállás-szerzési forma lényege, hogy egy londoni lakos felajánlja bármilyen turistának a vendégszobáját/kanapéját - ingyen; cserébe valamikor neked kell fogadnod egy magyarországi látogatót.
    hivatalos honlap: couchsurfing.com
  • Ha társasutazással mész - Akkor nem kell aggódnod a szállás, a programok vagy a jegyek miatt. Ellenben sokat fogsz buszozni. Nagyon sokat.

KAJA


Az éttermek, pubok, de még a gyorskajáldák is sajnos őrülten drágák Londonban  - a legolcsóbb 6 font (~2,400 forint), az átlagos 10 font (~4,000 forint), jobb helyeken 15 font egyetlen menü, ital nélkül.

Érdemes tehát olyan szállást keresni, ahol biztosítanak reggelit: a híres komplett angol reggeli (ínycsiklandó bab, virsli, tojás, pirítós, lekvár, narancslé és kávé) nagyon laktató.
Bármilyen költséghatékony hotelt is keresel, jobb olyat találni, ahol legalább egy mikrosütő elérhető a számodra.

És a hipermarketek meg fognak menteni. Ó, a londoni hipermarketek - az Asda, a Sainsbury's és a Tesco (ez utóbbi magyar mostohájával ellentétben Londonban kifejezetten színvonalas) Mindhárom üzletlánc verseng azért, hogy az olcsóbbnál is olcsóbban kínálja a portékáit, így pár pennys akciókat is találhatsz. Ízlés szerint vásárolhatsz pékárut, készételt, mirelitet, zöldséget/gyümölcsöt, és feltétlenül nézz be az édességosztályra: minden csokik csokija az angol Cadbury, ami krémes és omlós; a Malteser's könnyű törökmézzel töltött csokoládébogyó; a Walkers vagy a Tyrell's ecetes-sós chipse kihagyhatatlan; a mentás fagyi minden márkától mennyei - és mindezek remek árban vannak. Kísérletezz bátran! A szénsavas üdítők közül a Dr. Pepper a legnépszerűbb a szigeten, a gyümölcsleveik pedig verhetetlenek - viszont van egy rossz hírem a teáról. Teát készíteni ugyanis szívás: túl időigényes, ezért a legtöbb helyen simán forró vizet adnak filterrel és felárral. A rendesen, teafűből leszűrve készített és tejszínnel ízesített teáért teaházat kell felkeresni, és bőségesen fizetni.


Az angolok körében a keleti konyha a legnépszerűbb a számos bevándorló miatt: rengeteg indiai, japán és kínai gyorséttermet fogsz találni. A hagyományos angol konyháért érdemes pubokba látogatni - a magyar gyomornak elsőre furcsa lehet: nagyon kedvelik a kesernyés és édes ízek ütközését.

Amin semmiképp sem érdemes spórolni, az a fish & chips. A gyorséttermi verziója túl olajos - rendesen elkészítve viszont mennyei, különösen citrommal.

Tipp: ha nem vagy valami jó matekból, legyen nálad egy számológép, legalább a telefonodon - soha semmi nem jön ki kerek összegre, mindenhez hozzácsapnak pár pennyt

NEVEZETESSÉGEK 

A Tower Bridge éjszaka
  • London Eye, Buckingham Palota, Big Ben és a hozzá tartozó Parlament, Westminster's Abbey, Trafalgar's Square, National Gallery - ezek a drágák mind egy helyen találhatóak. A meglátogatásukra érdemes egy kevésbé zsúfolt napot választani: minden turista látni szeretné őket, és fullasztó lehet a tömeg
  • Egy jó hír: majdhogynem az összes múzeum és galéria teljes egészében ingyenes, fantasztikusabbnál fantasztikusabb, interaktív tárlatokkal: lenyűgöző történelmi leletek, festmények, gépek, állatok és leletek várnak rád. (Többnyire ömlesztve.) A Victora & Albert Múzeum a legnépszerűbb; Madame Tussaud panoptikuma nem ingyenes, de méltán híres.
  • A Tower és Tower Bridge - A Tower Bridge a Tower erődjénél áll; az erőd látogatásáért belépődíjat kell fizetni, cserébe viszont szuper idegenvezetést kaphatsz.
  • King's Cross Pályaudvar, Baker Street - Járd be kedvenc regényeid színhelyeit! A 9 és háromnegyedik vágánynál Harry Potter shop üzemel, a Baker Street 221/B szám alatt egy minimúzeum, úgyszintén ajándékbolttal
  • Soho - A hírhedt vöröslámpás negyed nappal remek boltoknak ad otthont. Éjjel viszont legyél nagyon óvatos a környéken!
  • Oxford Street - Az angol Váci utca; luxusüzletek sora vár - érdemes végignézni a kirakatokat
  • Az én kedvenceim: a parkok - Elmondhatatlanul gyönyörűek. Sétálj, ülj ki olvasni egy padra, etesd a hattyúkat, figyeld az embereket - a Hyde's, a Regent's, a James' és még rengeteg gyönyörű park vár rád a város szívében. Ügyelj a látogatásod idejére: sötétedés után bezárnak.

PUBOK


saját fotó a Troubadour Pubból
A pub, a magyar félrefordítással ellentétben, nem kocsma: itt lehet igazán jót enni, beszélgetni, ismerkedni, pihenni - és oké, inni, de csak ha elmúltál 21. Az angol jogszabályok rendkívül szigorúak, és ez alatt az életkor alatt semmiféle alkoholos italt nem adnak ki - a kisboltokban sem, egyedül igazolvány ellenében; kis hazánkkal ellentétben a szabályozást nagyon komolyan veszik, dohányozni is csak 18 éves kor után szabad. Ne rettentsenek el a megkötések: kávékülönlegességek, sütemények és ínycsiklandó falatok várnak a hangulatosabbnál hangulatosabb, otthonos kis pubokban. A kiszolgálók nagyon szívesen ajánlanak valamit - ne érezd magad kínosan, imádják a turistákat.

jó tudni: A borravalót a legtöbb helyen eleve beleszámolják az árba, és a pincér zavarba jön, ha felkínálod. Érdemes rákérdezni, vagy megnézni az étlapon, adós vagy-e a fogyasztásod 20%-val.

jó tudni 2: Könnyű lesz rákérdezni, mert a legtöbb pincér magyar. Nekem nem sikerült úgy pubba mennem, hogy ne legyen ott legalább egy magyar felszolgáló, és az ismerőseimnek is hasonló tapasztalataik vannak.


SZUVENÍREK


Londonban csak úgy tombol a szuvenír-ipar. Újra és újra ugyanazok a termékek jönnek majd szembe, csak más-más áron; az egyik legnagyobb üzlet a Cool Britannia a Piccadilly Circus metróállomásnál, ahol túrajegyeket és koncert/musical/színházbelépőket is vásárolhatsz (honlap: itt)
A legnagyobb és legolcsóbb kínálattal mégis Camden Town vár: ez London piackerülete.

saját fotó Camdenről

A látványos és nyüzsgő városnegyed bazári hangulatot idéz: mindenki mindent szeretne rádtukmálni, mégis, ha szuvenírt vagy ruhaneműt vásárolnál, ide érdemes jönni. A helyi kifőzdék is híresek: a világ majd' összes konyhája képviselteti magát, és egymást túlkiabálva licitálnak a figyelmedre. A gyorsan kisütött ételt motorháton ülve fogyaszthatod el, a csatorna csendes folyásán figyelve.

tipp: Bár az embernek hihetetlen ingere támad bólogató corgikat, királynős pamutzoknit és union jackes hűtőmágnest vásárolni, segít, ha a szuvenírekre is ajándékként gondolsz - legyen praktikus, és passzoljon ahhoz, akinek vásárolod. Iskolaszerekkel nehéz mellényúlni: egy szép tollat vagy füzetet mindenki örömmel fogad, a családnak pedig vihetsz haza az édességekből és teaválogatásokból. (Tapasztalataim szerint továbbá az ember indokolatlan mennyiségű sálat hajlamos felvásárolni. Nem tudom, miért.)

ÖLTÖZÉKEK


Ha már a sálaknál tartunk... a kulcs a réteges öltözködés. Bár a ködös, esős London jobbára csak legenda, a sziget éghajlata percről-percre változik: az egyik pillanatban topra vetkőzve andalogsz a napsütésben, a másikban a télikabátodban dideregsz az északi szélben - túlzás nélkül. Vigyél magaddal egy sikkes hátizsákot vagy nagyobb retikült, ami kéznél van, ha egyik percről a másikra kitör a kánikula vagy az ítéletidő.

tipp: Szakíts rá időt, hogy leülj, és pár percig csak figyeld az eget. Fantasztikus. Talán egyedül a britek szeretnek imádnak az időjárásról társalogni - de igazuk is van: az ő időjárásuk aztán izgalmasabb, mint egy sportközvetítés.

tipp 2: A divat fővárosában senki sem akar turistának kinézni. Olyasmit pakolj be, amiket otthon is viselsz, ne kezdj el túlélő-üzemmódban és vízhatlan jégeralsókban gondolkozni.


VIGYÁZZ, KÉSZ... INDULJ!


Egyedül, barátnővel, családdal, sulival, társasutazással - ne félj nekivágni ennek a kalandnak. London csak rád vár!

  • SchoolGirl vagy: készülj tanulással! :D Pallérozd az angoltudásod az alkalomra (későbbi cikkeink is segíteni fognak ebben,) olvass utána a témának: a magyar kivándorló, George Mikes "How to be a Brit?" címmel írt pokolian szórakoztató lélekrajzot az angolokról; Sue Townsend Adrian Mole naplói könyvsorozata egy brit kamasz mindennapjaiba kalauzolnak el; Neil Gaiman Soseholja pedig egy alternatív Londonban, a London alatti fantázia-Londonban játszódó sötét tündérmese. Töltsd fel a telefonodra a kedvenc brit bandáid számait, figyelj a szövegre, dúdolj velük; nézd újra a kedvenc itt játszódó filmjeid és sorozataid; ásd bele magad az angolok történelmébe, kultúrájába, irodalmába és dalaiba: a város ismerősként fogad majd, amikor odaérsz.

Ha van kedvetek, osszátok meg a kedvenc angolságaitokat a komment-szekcióban, legyen az könyv, banda, étel, ital, film, híresség vagy sorozat.

Nagyon köszönöm az olvasást,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése