2014. augusztus 19., kedd

Tanulási tippek | Harc a kötelezőkkel

A legtöbben augusztusra hagyják a kötelező olvasmányokat az örök tagadás szellemében. Az alábbiakban túlélőtippeket olvashattok ahhoz, hogyan rágjátok át magatokat a gondosan félretett köteteken a következő két hétben. 


1. OSZD BE! 

Nem kell egyszerre lenyomnod az egész adagot, és így elvesztegetned (valamint potencionálisan tönkretenned) egy egész napot és éjszakát. Nézd meg, hány kötet van hátra, és melyik hány oldal, aztán lapozd fel a naptárt, mennyi időd van évkezdésig. Számold ki, napi hány oldalt kell elolvasnod ahhoz, hogy biztosan végezz. 
A tapasztalataim szerint napi hatvan oldal még vállalható; ez olvasási sebességtől függően szünetekkel együtt körülbelül három óra. Vizsgáld meg a saját kereteidet: mennyit tudsz olvasni kényelmesen? Az első napon vizsgáld meg a tempódat: a többit már ehhez igazíthatod.
Ha nincs affinitásod a stopperrel szórakozni, egy oldal/másfél perc tempót számolj: az e-book olvasók is ezzel a rátával mérik fel, hány órás egy könyv.

2. MERT SZÁMÍT A KÉNYELEM
Érdemes túllenni a napi adagodon, amint felkeltél. Moss arcot, reggelizz, aztán vigyél fel magadnak egy kancsó limonádét vagy hideg teát, és feküdj vissza az ágyba vagy kucorodj egy kényelmes fotelbe. A fények még tökéletesek, nem kell azzal szenvedned, milyen szögbe jógázd magad, hogy a lámpafény a lapokra essen, az agyad friss, így nem alszol be a könyvélmény fölött, és ha sikerül megállni, hogy bekapcsold a netet, akkor semmi sem lesz, ami elterelje a figyelmedet; utána pedig már a jól végzett munka büszke örömével állhatsz neki a napnak. 

Ha egyáltalán nem a te stílusod a koránkelés-aranylelés, ütemezz be magadnak szigorú olvasási órákat, amikor a család sem zavarhat, és tartsd magad a kerethez. 





3. ÍGY NE UND HALÁLRA

Tegyél fel zenét, aztán tedd magadtól jó messzire a zenelejátszót. A szöveges számok elterelhetik a figyelmedet, így instrumentális albumokat ajánlok: filmzenét, vagy a lentebb mellékelt, online hallgatható mixek valamelyikét. 
A zene segít koncentrálni, javítja a hangulatot, stresszoldó hatású, sőt:  ha hihetünk a kutatóknak, még a memóriát is javítja és jobban emlékszünk az olvasott sorokra, ha közben zene szólt.


4. ÍGY KÖSD MAGAD A SZÉKHEZ

Tehát már be van osztva a napi adagod, szól a zene, a kezed ügyében a teád... és még mindig utálod.
Természetes diák-reakció, hogy amint leülsz a lecke fölé, rögtön eszedbe jut valami halaszthatatlanul fontos dolog vagy egy zseniális ötlet: el kell küldened egy sms-t, villámgyorsan fel kell lesned facebookra, azonnal meg kell beszélned valamit az anyukáddal, elfejtetted kivinni a szemetet, itt a soha vissza nem térő alkalom kitakarítani az egész szobát, mert ilyen rumliban úgy se lehet nekiállni - a kifogások száma végtelen. 
Tipp? Fogj egy cetlit. Írd le az eszedbe jutó teendőket, és tedd félre olvasás utánra. Így is időt veszítesz, de nem annyit, mintha két percenként elmászkálnál, és öt oldalt öt perc helyett fél órán belül fejezel be. 


Ha még mindig rendre a konyhában találod magad és a hűtő polcait böngészed a sorok helyett, jöhet a kém-módszer. Amikor leülsz olvasni, írd le, hány óra van: 10:12, elkezdtem. Innentől jegyzetelj le minden alkalmat: 11:20, mosdó, 11:22, vissza, 13:23, ebéd, 13:40, vissza, 13:45, netszünet, 17:11, a fenébe - így ellenőrizni tudod, mikor mennyi időt veszítettél, és nem tudsz megszökni. Ez persze egy elég szélsőséges megoldás: de néha csak ez működik. 

Még egy tipp: Rögtön ritkábban akarsz majd megszökni, ha kényelmes pózt találsz - és néha ez a legváratlanabb testhelyzet lesz. Próbáltál már az íróasztalod tetején ülve olvasni, a parkettán heverve, az ablakban (csak óvatosan), erkélyen/kertben, a kádban vagy a lépcsőn? Változtasd és variáld a színtereket és a testhelyzeteket, maradj mozgásban, és nem zsibbad bele az agyad az egészbe. Ha semmi se működik, száműzd magad egy könyvtárba.

5. ÍGY NE GYŰLÖLD SZÍVBŐL

Mind ismerjük azt a jelenséget, amikor tíz perces átlagban közöljük a barátainkkal, hogy amúgy tanulnunk kéne, ők mondják, hogy aha, nekik is, majd a társalgás zavartanul folyik tovább. Figyeljetek egymásra: "ha délelőtt itt látsz, küldj el a francba, bármit mondok, mert akkor van az olvasóidőm" - azzal a tudattal, hogy a barátaid megvárnak, máris kevesebb dolog tereli el a figyelmedet. 

Össze is foghattok: ha ugyanaz a kötelezőtök, összehangolhatjátok a napi adagot, és aztán megvitathatjátok, kinek hogy tetszett. 
Próbálj benne találni valamit, amiről tudsz beszélni. Gyűlölted? Háborogj. Írd meg/mondd el/üvöltsd a macskának, miért volt ilyen pocsék. Kellemesen csalódtál? Miért? Kifejezetten tetszik? Szuper, mondd tovább! Ezzel a módszerrel kapcsolatba kerülsz a könyvvel és ismételsz is: nem lesz olyan dolgozatkérdés, ami kifoghat rajtad.

Talán furcsán hangzik, de egy kis kutatómunka is segíthet. Keress rá a szerzőre: hogy nézett ki? Van róla valami hülye anekdota? Száz Legszebb Idézet? Tedd az ismerősöddé. Próbálj rájönni, mi a fenéért írta meg ezt a dolgot. 

Az sem időpocsékolás, ha rajzolsz vagy képet szerkesztesz a történethez. Melyik színész játszhatná el a karaktereket? Hogy nézne ki blogként? Hogy képzeled el a szereplőket? Közelebb hozod magadhoz így, és ismét: jobban fogsz rá emlékezni.

6. HA MINDEN KÖTÉL SZAKAD

Olvasd fel hangosan. 
 
Nem vicc. 

Van, hogy csak így tudsz már koncentrálni. A hangoskönyv is segíthet, de azzal könnyen elkalandozol - a legbiztosabb, ha szembeülsz egy tetszőleges (plüss)állattal, és veszel egy nagy levegőt. Lassabban haladsz, de talán elég lesz csak pár oldalt végigzengened, és sikerül visszazökkenned.


Tudtad? Az olvasás mai, csendes és szeparált formája csak a 19. században terjedt el: egészen addig úgy festett, hogy pár ember összegyűlt egy kellemes helyen, és egy szép hangú és írástudó emberke felolvasta nekik a történetet.




7. RÖVIDÍTETT? FILMFELDOLGOZÁS?

Hazugság lenne azt mondani, hogy sosem működik és fúj. Eredeti funkciójukat tekintve ezeket viszont olyanoknak készítik, akik már olvasták a könyvet, de szeretnék felfrissíteni az élményt, vagy vizsgára készülnek. Sajnos ha általánosban/gimnáziumban átugrasz egy kötelezőt, az az érettségin majd ajtóstul jön vissza, és megbosszulja magát; a ravaszabb tanárok pedig direkt olyan teszteket/feladatokat adhatnak ki, amiket csak a könyv kiolvasásával lehet megválaszolni. 

Vannak kiskapuk, amiken egyszerűen nem érdemes áthaladni.

Vigasztaljon a tudat, hogy azon túl, hogy most az adott év tesztjeit letudhatod, és jobb eséllyel indulsz az érettségin, fejlődik a memóriád és a szövegértési készséged, minden egyes elolvasott kötettel fokozódik a tempód, sőt: az agyad olyan vidáman rááll az olvasásra, hogy új idegpályákat hoz létre az információknak. Ha elmélyedsz egy kötetben, az segít a koncentrációs készségeiden is, és így jobban teljesítesz az iskolában és a magánéletben is, ráadásul még a szókincsed és a fogalmazási tehetséged is bővül. Megéri, nem?

KÖNYVRE FEL, HÖLGYEIM!

És ki tudja? Talán nem is lesz olyan rossz - nem véletlen váltak ezek a könyvek kötelezőkké.


Raistlin

4 megjegyzés:

  1. Szia!
    Ma találtam a blogodra és összvissz 2 cikket olvastam el, de feliratkoztam, mert megfogott a Design, a tippek, az írásstílus... ne hagyd abba a blogolást, mert nagyon jól megy neked! És hiszed vagy sem, emberi életeket is segítesz vele :)
    Nagyon jól jött ez a cikk, mert ebben az évben én is augusztusra hagytam az 530 oldalas könyvet. Mivel tegnap jöttünk nyaralni, gy tegnapelőtt tudtam le 90 oldalt egyszerre, hogy végre kész legyek. Elolvastam ezt a cikket, és betartottam magamtól is, mert ugye már csak jövőre tudnám hasznosítani, de örülök, mert sok mindent én is így csináltam. De nekem így is eléggé unalmasnak tűnt az eleje sajnos. Pláne, amikor az 530 oldalas könyvből kb. 300 leírás, és 230 az akció, és az igazán lényeges részlet. Gondoltam, máskor jobban beosztom, de ha belegondolok, hogyha nem lenne minden így túlírva, akkor nem kellett volna ennyit olvasni. Egyébként imádom a könyveket, de nem a kötelezőt, hanem amit én választok.
    Tudom ez is nagyon hosszú lett, de köszi ha elolvastad, mert a lényege, hogy nagyon jó rók vagytok, abba ne hagyd!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm ;u; Az oldalon viszont csak segédszerkesztő vagyok, és a design sem az én munkám - négy másik admin szorgoskodik még azon, hogy friss és érdekes maradjon az oldal, de nagyon-nagyon örülök, hogy a cikkeim ennyire elnyerték a tetszésedet ;u;

      És ezt nem tőlem hallottad, de... leírás? Ugord át. Egy ilyen hosszú könyvnél az olvasó már könnyen kiismeri az író stílusát; ne olvasd el betűről-betűre a felesleges részeket, amiket unsz és úgy sem kérdeznek rá: böngészd át, "szkenneld," húzd végig rajta a tekintetedet és csak kulcsszavakat ragadj ki, mintha egy szótár cikkét keresnéd. Ez egy külön olvasási technika, de biztos benned van, mert a netes olvasásra is jellemző: kihagyunk pár bekezdést akár egy cikkben is, hogy a lényegi részhez érhessünk. Ez szabadon alkalmazható könyvekre is, főleg tankönyvekre, és rengeteg időt takarít meg. Egyetemista korodra már te is profi leszel benned :D

      Törlés
    2. * mármint "benne," az a d nem tudom miért került oda és mit akar

      Törlés
  2. Héló^^
    Kommentelek ahogy olvasom mert tetszik a bejegyzés témája :3
    1. Én ezt egyszer úgy csináltam még két éve mikor volt kötelező, most már szerencsére csak olvasónapló kell, de az úgy, hogy akárhonnan le lehet másolni. Hah.:D
    Okéoké elkanyarodtam. Szóval ez a beosztáásos dolog csodákra képes, merthogy úgy olvastam nem is tudom már mit, hogy egy oldal után üzentem csak (facebookon) egyetlenegyet. Kínszenvedés volt legtöbbször, de tökre megérte.:D
    2. Sokat olvasok, szóval már (majdnem a szó szerint értendő) bárhol nevű helyen is képes vagyok olvasni. Yeah.
    3. Olvasás közben nem tudok semmilyen zenét hallgatni, a végén úgyis tökre eltereli a figyelmem. Na jó, ez csak szuperhangszigetelt-fülesnél igaz.:D
    4. Bármilyen hihetetlen, könyvtárba még soha nem olvastam. Viszont táncolni... oké ez furán hangzik.
    5. Ahw. Ez nemkötelezőkönyvekkel (szép magyar szó) átlagos napi cselekmény. Oke ez meg ertelmetlen ha... Lusta vagyok leirni a mondatot sry.:(
    6. Lennek a felolvaso egy tizenkilencedik szazadi vad teapartin londonba. Siman.
    7.Film? Kotelezobol? Elobb olvasom el oda s vissza.:D

    Bocsesz az untatasert (megint).
    Amugy azokhoz a temakhoz nem irok amiket IMADOK, mert az nagy valoszinuseggel kb igy nezne ki: ifnebőuigfbawrklgawngv.
    Most meg megyek es elasom magam.

    ~K

    VálaszTörlés